AMSTERDAM - Tijdens het panelgesprek 'Voices in American Fashion' spraken ontwerpers Francisco Costa (Calvin Klein), Maria Cornejo en Yeohlee Teng over hoe het ideale model eruit ziet.

Een tijd lang waren superslanke modellen een heftig discussiepunt in de modewereld. Nu is de gemiddelde leeftijd van modellen in opspraak. Jonge meiden zouden niet opgewassen zijn tegen het wereldje en bovendien vinden ontwerpers het eigenlijk ook wel vreemd dat zij kleding dragen voor dames van middelbare leeftijd.

Costa, bekend om zijn unieke keuze van modellen voor zijn shows, plukt het liefst modellen van de straat. Toch is dat volgens zijn collega Maria Cornejo niet altijd een juiste beslissing: "Mijn eerste show had, op één model na, alleen maar ‘echte mensen’. Maar de moderedacteuren willen de kleding niet op echte vrouwen zien."

De modepers is wat dat betreft keihard, aldus Fashionologie woensdag.

Zwerveruiterlijk

Het gemiddelde catwalkmodel is nieuw, jong en mager en draagt kleding die voor een geheel andere doelgroep is bedoeld. Ontwerpers als Francisco Costa en Maria Cornejo zien liever oudere en minder ‘zwerverachtige’ modellen, om realistischer over te komen. Costa legt uit: "Geen enkele zestien jarige koopt mijn kleding, vrouwen van 45 zijn geïnteresseerd."

Toch is het doorvoeren van zo’n verandering ingewikkelder dan het lijkt. Costa zegt dat hij bang was om de het profiel van de modellen aan te passen voor de Calvin Klein-shows, omdat Calvin Klein altijd achter de dunne modellen stond en omdat het uiterlijk van de dunne, jong modellen geassocieerd wordt met het merk.

Tij

Costa probeert het tij te keren door voor zijn herfstshow oudere modellen te gebruiken zoals de 39-jarige Stella Tennant en 43-jarige Kristen McMenamy. Toch mocht de 16-jarige Monika Jagaciak de show openen.

Maria Cornejo heeft een veel lager budget dan Calvin Klein. Modellenbureaus sturen haar de modellen die zij kan betalen: nieuwe, jonge en magere meiden die niet worden ingevlogen en niet met semi-pensioen zijn gegaan.

"Meestal zeg ik: 'Jij bent te jong, te mager, te knap, mijn dochter is ouder dan jij.' Ik wil niet dat idealisme stimuleren wanneer ikzelf een tienerdochter heb. Ik wil niet dat mensen denken: Oh mijn god, ze heeft een 18-jaar oude dochter en stuurt 15-jarigen met anorexia de catwalk op", aldus Cornejo.

Magazines

Ook in tijdschriften zijn voornamelijk jonge modellen te zien met merkkleding aan, die beter bij een ouder publiek passen.

Cornejo vertelt dat zij liever het National Geographic tijdschrift leest dan modebladen. "Ik ben 47 en meestal voel ik me niet verbonden met die bladen. Iedereen kan een 15-jarige er goed uit laten zien, maar het is een stuk lastiger om een 47-jarige er goed uit te laten zien." 

Voices in American Fashion :