AMSTERDAM – Een kwart van de moeders heeft ervaring met het rijden van de scheve schaats, zo is gebleken uit Brits onderzoek waarvoor ruim 4000 moeders zijn ondervraagd.

De meeste moeders (64 procent ) gaven aan dat het desbetreffende avontuurtje heeft plaatsgevonden vóór zij kinderen op de wereld zetten. Wordt er echter vreemdgegaan als er al nageslacht rondloopt, dan is het kroost vaak jonger dan vijf jaar.

Het aantal vreemdgangers daalt volgens de onderzoekers, verbonden aan een informatieve website voor ouders, dan ook aanzienlijk wanneer de kinderen deze leeftijdsgrens eenmaal gepasseerd zijn.

Vrijage

Niet iedere vrijage bleek overigens even omvangrijk: een derde hoest een onenightstand op, bijna 40 procent spreekt van een ‘serieuze romance’ en een vijfde geeft toe verliefd te zijn geworden.

Ook het type man waar moeders het graag mee aanleggen verschilt. De meeste vielen als een blok voor hun ex (37 procent), een vreemde (31 procent) of een jeugdliefde (12 procent).

5 procent had haar oog laten vallen op een vriend van haar partner, en bijna 3 procent deed het met de partner van een vriendin.

The Sun meldt dinsdag bovendien dat de belangrijkste redenen voor de dubieuze liaisons liggen in het hebben van een midlifecrisis of het gevoel hebben voor lief genomen te worden.

Mannen

Vaders kunnen er echter ook wat van, zo toonde de rondvraag eveneens aan. Van hen zegt 40 procent wel eens een relationeel misstapje gemaakt te hebben. Van alle relaties waarin is vreemdgegaan, strandt ongeveer tweederde.

"Ontrouw is vaak een symptoom van dieperliggende problemen", zegt onderzoeker Chris Bannigan. "Maar veel koppels slagen erin zich door de pijn te worstelen en worden alsnog gelukkig."