"Muzikanten begeven zich herladen naar hun straathoeken, narcissen steken hun knappe kopjes weer op en de Magnoliabomen staan alweer in bloei: het is lente in New York. En dat zou tijd worden ook."

"Met het voorjaar eenmaal in de lucht voel je je meteen beter en daarin blijk ik niet alleen: het krioelt opeens van de vrolijke mensen. Ze komen uit hun holletjes en gaatjes en ook al geniet Martin Bril in de Big Apple gering aanzien, ook hier is het Rokjesdag. Blote benen zijn overal te zien en in Washington Square Park glimmen de blote basten van jongens die ballen of andersoortig sportief doen. Wij vlijen ons neer bij de -nog lege- fontein in het park, met ijsjes en een exotisch bandje binnen handbereik. Mensen beginnen spontaan te dansen op de muziek. Heerlijk om te zien, die mafheid uit blijheid.

Wie een zwak heeft voor dé hangplek van New York kan voor hetzelfde vertier overigens minstens zo goed terecht in Central Park; een oase van rust en ruimte in die gekke cementen stad. In Sheep Meadow, het lagere gedeelte van het park, liggen bij de eerste tekenen van het lenteseizoen dan ook onmiddellijk massa’s mensen te zonnen. Het voelt uniek om daar, al liggend in het gras, de skyline van de stad te mogen aanschouwen.

Het rolschaatsgebied ligt hier begin april al niet meer braak en ook de reïncarnatie van toeterende gettoblasters stond duidelijk gepland voor dit jaargetijde. En dan is er nog het Boat House. Met zijn schitterende terras dat uitkijkt over het meer, een múst in New York, zeker dit seizoen. De zogenaamd ‘toeristische dingen’, die van stadsbewoners zelf vaak weinig aandacht krijgen, mogen New Yorkers hier zelfs niet overslaan.

Door de jaren heen heb ik dankzij verschillende shoots op locatie al behoorlijk wat van dit soort levendige lenteplekjes gevonden. In Central Park (je hebt er zelfs watervallen!), maar ook in de stad zelf. Spuitende brandkranen onder toezicht van een warmdraaiend zonnetje is zo’n voorjaarstafereel dat gelukkig niet is voorbehouden aan fotoshoots en films. De straten bewateren doen ze hier naar goede gewoonte óók wel eens zomaar. Zoals in Little Italy. Tot groot plezier van lokale Italiaanse omaatjes die het waterballet vanaf hun klapstoeltjes op de stoep gadeslaan, én van jong grut dat zich het verfrissende water onder vrolijk gegil laat welgevallen. Maar bovenal tot groot plezier van míj.

Hè hè, het is weer lente. Ik ben er duidelijk aan toe."

Frederique