AMSTERDAM – Na de beschuldigingen aan het adres van Terry Richardson, hij zou jonge modellen misbruiken en exploiteren, pakt de fotograaf het gewone leventje weer op. Hij krijgt hierbij hulp uit Hollandse hoek.

Aanvankelijk leek de topfotograaf zich vooral in stilzwijgen te willen hullen, maar uiteindelijk kwam Richardson alsnog met een reactie.

"Ik wil graag een moment nemen om te zeggen dat ik erg gekwetst ben door de valse beschuldigingen van ongevoeligheid en wangedrag", schreef hij op zijn webpagina. "Ik heb mensen die ik vastleg altijd zorgvuldig en met respect behandeld."

De mededeling lijkt het startsein te zijn geweest om de draad weer op te pakken. De Britse Vogue meldt woensdag althans dat Richardson weer aan het werk gegaan is.

Doutzen

De eerste fotoshoots zitten er zelfs alweer op en niemand minder dan twee Nederlandse schoonheden werden hiervoor vastgelegd. De topfotograaf, bekend van zijn werk voor de populairste modelabels en –tijdschriften, legde onder meer Doutzen Kroes in Miami vast voor de Amerikaanse Vogue.

Enkele dagen daarop was het de beurt aan Lara Stone, die met de gewraakte beeldkunstenaar op locatie werkte aan een shoot voor de Franse editie van de stijlbijbel. Beide dames poseerden na afloop met Richardson; Lara steekt op de foto haar duim in de lucht en Doutzen pakt de lachende fotograaf beet. 

Eind 

Of hiermee ook een einde is gekomen aan de beschuldigingen, zal moeten blijken. In de modewereld werd er al wel vanuit gegaan dat Richardson 'waarschijnlijk nauwelijks gevolgen van de incidenten zou ondervinden'.

Aangenomen wordt dat de fotograaf een zekere bescherming geniet, omdat hij zich tot de top van de branche mag rekenen. Mensen als Carine Roitfeld (Vogue Frankrijk) en Anna Wintour (Vogue Amerika) zouden hem een hand boven het hoofd houden.

Voor de modewebsite Jezebel een reden modellen op te roepen die ervaring met Richardson hebben. Na Rie Rasmussen (die het balletje aan het rollen bracht) en Jamie Peck zijn hier echter nog geen verhalen uit voort gekomen.