AMSTERDAM - Een schoolbal met degelijk geklede jongens en meisjes lijkt verleden tijd. De galajurken bereiken dit jaar althans het toppunt van sexy: jurken zonder achterkant en praktisch geen voorkant worden het best verkocht.

Galakleding is net als andere outfits aan trends onderhevig en ‘trashy-chique’ is wat momenteel duidelijk de klok slaat: jurken hebben een diep decolleté, openingen die navels laten zien en zijn gemaakt van net genoeg stof voor een washandje.

Met name Amerikaanse tienermeisjes lijken om die reden tegenwoordig meer op strippers dan op schoolmeisjes op hun eindbal, aldus de New York Post woensdag.

Beschamend

"Ik kan het niet geloven dat moeders hun dochters deze jurken laten kopen voor hun schoolbal", zegt een Saks Fifth Avenue-medewerker over de sexy collectie galajurken van het warenhuis. 

Nathan Vaknin, manager van Fiesta Dames Mode, zegt: "Meisjes willen kort of lang en strak, met overal stukken uitgeknipt. Geen achterkant, geen zijkanten en nauwelijks een voorkant. Persoonlijk vind ik het niet kunnen, maar als het geld in het laatje brengt, verkopen we het."

Bij Saks is de La Femme-jurk het populairst. De jurk is enkellang, bedrukt met een panterprint, heeft geen achterkant, praktisch geen voorkant en diamantendetails tussen de borsten.

Inspectie

Het ministerie van onderwijs legt geen kledingvoorschriften op voor de schoolgala's. Elke school mag eigen regels opstellen. Op de Christopher Columbus middelbare school in Bronx inspecteert directrice Lisa Maffei-Fuentes elke jurk inmiddels persoonlijk. "Ik controleer of elke jurk genoeg lichaamsdelen bedekt en of de lengte goed is. Borsten en rug mogen niet zichtbaar zijn."

Zelfs op de avond van het bal worden leerlingen gecontroleerd. "Als iemand zich niet aan de kledingvoorschriften houdt, mogen ze terug naar huis om hun jurk aan te passen met naald en draad", aldus Maffei-Fue tegen de krant.