AMSTERDAM - Voormalig topmodel Frederique van der Wal kruipt wekelijks in de pen om het NU-publiek deelgenoot te maken van haar leven. Bijzondere ontmoetingen, opvallende modemomenten en exclusieve feestjes: alles komt aan bod.

"New York en kunst gaan hand in hand. Als je eenmaal in deze stad leeft kan je het niet laten om jezelf te interesseren voor kunst. Je vindt er fantastische musea zoals het Guggenheim, Met, Moma en natuurlijk veel galleries. Ik vind het enorm leuk om naar de verschillende openingen te gaan van musea- en galleryshows.

Vroeger waren de galeries vooral te vinden in Soho, nu zijn de meeste verhuisd naar West Chelsea. Daarnaast zijn er de laatste tijd veel hippe galleries te vinden in de ‘East Village’. Dit komt voornamelijk door het New Museum wat in de Bowery, een bekende straat in New York is geopend.

Eén van mijn eerste ervaringen in de kunstwereld was wel een heel bijzondere. Ik was op mijn 19e net verhuisd naar New York en werd uitgenodigd voor een gallerieshow in Soho. Ik kwam aan, liep een rondje door de ruimte en bekeek de kunst, en eigenlijk begreep ik er weinig van.

Op een gegeven moment kwam er een jongen op me aflopen. Hij vroeg wat ik ervan vond. Ik zei heel eerlijk dat ik het ingewikkeld vond en dat je goed kon zien wanneer een artiest goed in zijn vel zat en wanneer niet. Het werd een bijzonder en eerlijk gesprek. Aan het einde van het rondje bedankte hij voor de rondleiding en stelde hij zich voor als artiest Jean Michel Basquiat! Ik verontschuldigde mezelf een beetje omdat ik natuurlijk gewoon op zijn Hollands, recht voor z’n raap had gezegd hoe ik erover dacht.

Tijdens diezelfde avond kwam ik een schilderij tegen, waar ik wel geïnteresseerd in was. Toen ik de prijs van 10.000 dollar zag besloot ik mijn kunstaankoop toch maar even uit te stellen, wat achteraf gezien misschien jammer is, omdat het nu misschien wel 1.000.000 dollar waard zou kunnen zijn!

De laatste jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in het verzamelen van kunst, mijn broer is adviseur en dat maakt het allemaal wat makkelijker. Hij laat me geregeld kunstenaars zien die hij interessant vindt. Laatst waren we nog samen bij een opening van een nieuwe show in het New Museum, waar de collectie van een Grieks verzamelaar werd gepresenteerd door Jeff Koons (zelf een bekende artiest).

Terwijl ik samen met mijn broer door het museum liep vertelde hij over de betekenis van de verschillende kunstwerken. Tijdens het rondje ontdekten we een aantal stukken die we zelf ook in onze kunstcollectie hebben. In het museum liepen er ook allerlei hele aparte types rond. Dit soort grote openingen trekt natuurlijk van alles aan. Van echte collectors en kunstkenners tot gekke artsy mensen en bekende mensen. Heerlijk om naast de kunst ook te bekijken.

Eigenlijk is de combinatie ook erg belangrijk. Je wil een mix van publiek aantrekken en het feit dat de mensen reageren is heel belangrijk voor de kunstenaar. Zo'n avond komt er veel op je af qua kunst dus het was wel even tijd om ergens lekker even een drankje te drinken. Even niet nadenken. Next destination, de hip place in New York: de Boom Boom Room."

Frederique van der Wal