AMSTERDAM – Geliefden die elkaar een goede nachtrust gunnen doen er goed aan tijdens het slapen niet te bewegen. Het blijkt zo’n beetje de enige manier om niet op nachtelijke irritatie te stuiten, aldus Brits onderzoek.

Het Britse warenhuis Debenham vroeg ruim 1000 gebonden volwassenen (tussen 25 en 50 jaar) naar hun slaapkamer-irritaties, aldus The Telegraph maandag.

Hieruit bleek dat ’s nachts omrollen mét de dekens, zodat de partner het even zonder moet stellen, op de meeste ergernis kan rekenen. Liefst 42 procent van de ondervraagden gaf aan dit zeer vervelend te vinden.

Ook het verjagen van de partner naar de rand van het bed, wordt door 19 procent niet in dank afgenomen. Tandenknarsen, snurken, praten, schoppen of friemelen bleken eveneens weinig populaire eigenschappen voor tussen de lakens.

Scheten laten werd door 1 procent van de ondervraagden als vervelend bestempeld.

Het bed uit

Alle irritaties bij elkaar leidden bij één op de tien wel eens tot het uit bed duwen van zijn of haar slaapgenoot.

Degenen die aangaven onrustig te slapen, geloven er per nacht gemiddeld twee uur op achteruit te gaan. Het leeuwendeel van de ondervraagden (80 procent) geeft dan ook aan een aparte slaapkamer overwogen te hebben om meer rust te krijgen.

"Onderzoek toont aan dat één op de tien koppels momenteel apart slaapt", bevestigt Jessica Alexander, van The Sleep Council. "Een enorm bed of aparte bedden zullen enkele van de problemen wel oplossen, maar als slaapgewoonten echt heel erg van elkaar verschillen, kunnen gescheiden slaapkamers inderdaad uitkomst bieden." 

Top-10 slaapkamerirritaties:

Omrollen met deken – 42 procent
Partner naar rand bed duwen – 19 procent
Snurken – 9 procent
Tandenknarsen – 7 procent
Schoppen of friemelen – 6 procent
Praten – 5 procent
Kwijlen – 4 procent
Spiersamentrekkingen – 4 procent
Slaapwandelen – 3 procent
Scheten laten – 1 procent