AMSTERDAM – De warenhuisketen V&D heeft dit weekeinde op last van de rechter uit alle 62 filialen All Star-schoenen moeten weghalen, omdat deze volgens de licentiehouder nep zijn.

De rechter legde de warenhuisketen een dwangsom van 100.000 euro op, zo meldt de Telegraaf. De schoenen werden dit weekeinde tegen extra lage prijzen aangeboden in verband met een kortingsactie bij de warenhuisketen.

V&D geeft tegenover de krant aan het rechterlijk bevel onder protest te hebben uitgevoerd. “We hebben de schoenen ingekocht bij een geautoriseerde, Europese distributeur.”

Onomstotelijk

Maar volgens de licentiehouder staat de namaak ‘onomstotelijk vast’. “Er ontbreken allerlei echtheidskenmerken”. Zo noemt hij een voorbeeld van een stickertje, dat makkelijk van de schoen te halen is.

“Het is honderd procent namaak, afkomstig uit China”, aldus de licentiehouder.
V&D hoopt de schoenen echter zo snel mogelijk weer in de verkoop te kunnen doen. “We overwegen juridische maatregelen.”

Onderzoek

V&D stelt dat de rechtbank ''amper onderzoek'' heeft gedaan. Het bedrijf zegt er ''sterk vertrouwen'' in te hebben dat alle All Stars echt zijn.

Het gaat hier om geoorloofde parallelimport, aldus een woordvoerster.

Kunstmatig hoog

Volgens V&D is het niet de eerste keer dat Converse parallelimport tegengaat. De Amerikaanse onderneming wil zo de prijzen van All Stars kunstmatig hoog houden, aldus de zegsvrouw.

''In de Verenigde Staten kosten All Stars 30 euro per paar, in Nederland geldt een adviesprijs van 64,95 euro.'' V&D wilde de schoenen voor 39 euro verkopen.