AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Tea Tree.

Maart staat op Cosmopinie in het teken van acne en de daarbij passende huidverzorgingsproducten. Een zeer populair ingrediënt in producten tegen acne is tea tree olie.

De groengele, etherische olie van de theeboom, oftewel de Melaleuca alternifolia, is in cosmeticaland beter bekend onder de Engelse naam Tea Tree. Al jaren is dit ingrediënt een populair bestanddeel voor een breed scala aan anti-acne producten.

Minder

Tea tree heeft van nature een antiseptisch effect (tegen infecties) en wordt daarom toegepast in producten voor de onzuivere huid. Hoewel het middel minder effectief is dan Benzoylperoxide of Tretinoine crème, erkennen experts dat het een goed alternatief kan zijn voor wiens huid Benzoylperoxide niet verdraagt.

Bij concentraties van 5 procent tot 10 procent zou Tea Tree olie wel degelijk puistjes helpen behandelen

Door deskundigen worden de meeste essentiële oliën veelal afgeraden voor gebruik op de (gezichts)huid omdat ze irriterend zijn. Theeboom-olie vormt hier volgens velen echter een uitzondering op, omdat de voordelen afwegen tegen de kleine kans op irritatie. Toch gaan er ook minder positieve verhalen over deze olie rond. Zo zou het onder meer de hormoonhuishouding kunnen verstoren. 

Gerecenseerde producten met Tea Tree:

Eucerin DermoPurifyer crème-gel - beoordeling: 3 uit 5

Het Kruidvat tea Tree Wasgel – beoordeling: 1.7 uit 5

Lush Dream Cream – beoordeling: 4.3 uit 5

Dermalogica MediBac Clearing Skin Wash – beoordeling: 3.7 uit 5