AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor Denim. 

De recessie heeft de toplabels duidelijk aan het dromen gebracht naar lang vergane tijden waarin de werkkleding van onze voorouders een nieuwe bron van denim-inspiratie vormden.

Denim werd vroeger gezien als een stof voor de arbeidersklasse, en was dus ook lange tijd niet geaccepteerd op de catwalk. Gelukkig gaan ook de grote modehuizen mee met de tijd, en worden items van spijkerstof sinds een paar jaar couturewaardig bevonden.

Dit seizoen lijken veel koppige ontwerpers toch overstag te zijn gegaan, en zijn jeans en denim jasjes in de collecties van veel labels terug te vinden. Merken als D&G en Ralph Lauren gingen nog met een stapje verder, door een ware ode aan denim de catwalk op te sturen.

Stoer

De show van D&G was in wilde sferen door de op cowgirls geïnspireerde stoere outfits. De modellen waren er van top tot teen in verwassen denim gehuld, en werden gestyled met simpele riemen en cowboy boots in cognackleurig leer.

Als het aan Mister Dolce & Monsieur Gabbana ligt, lopen alle vrouwen deze lente/zomer in een destroyed boyfriend jeans met opgerolde pijpen samen met een spijkerblouse waarvan de mouwen ook zijn opgerold. Het laatste creëert een contrast, door de binnenkant van de stof te laten zien. Ook gezien: denim met khaki en denim met leren kledingstukken.

Boeren

Ralph Lauren haalde naar eigen zeggen zijn inspiratie uit de vroegere werkende klasse, zoals boeren, cowboys en de vrouwelijke pioniers op de prairie. Dit was terug te zien in de spijkerstof mutsjes, verbleekte en gescheurde oversized jeans en blauwe arbeidersblouses.

Naarmate de show vorderde, deed het rijkdom dat ook, spijkerblouses veranderden in leer, jeans transformeerden naar exemplaren van blauw zijde en tuinbroeken werden metallic zilveren baljurken.

Ook bij Nederlands eigen denim trots, Blue Blood, kwam de tuinbroek en de broek met bretels voorbij. Ook de denim shorts kon niet uitblijven, en neemt de plaats van het eeuwig aanhoudende spijkerrokje in. De biker jacket werd ook in een uitvoering van gebleekte denim gespot. In overeenkomst met D&G en Lauren werden praktisch alle pijpen omgeslagen voor een stoere look.

Cognac

Creëer deze look zelf door een baggy jeans met scheuren op te rollen en er een spijkerblouse in te dragen en ook hier van de mouwen op te rollen. Maak deze outfit af met een cognackleurige riem, en als cowboy boots te ver gaan, is een tas in deze tint een perfect alternatief.

Ook de opgerolde jeans met opengewerkte pumps zijn een match, al is dit geen nieuws ten opzichte van vorig jaar, toen Katie Holmes de opgerolde baggy jeans in het modebeeld bracht.

Volgende week van WeLikeFashion: Modewereld uit balans.

Trend Report: Dromen van denim