AMSTERDAM - Bart van Eldert heeft vrijdag in Utrecht de NVVS Seks Prijs uitgereikt gekregen. Hij is de eerste winnaar van deze opmerkelijke prijs die werd overhandigd door Cisca Dresselhuys, voorzitter van de jury.

Dresselhuys loofde de wijze waarop van Eldert op duidelijke en niet-denigrerende wijze seksuologische onzin aan de kaak stelde in een weekendbijlage van het Algemeen Dagblad.

De jury, bestaande uit seksuologen van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS), nomineerde daarnaast nog Jorien de Lege (Volkskrant) en Liddie Austin (Red Magazine).

Gezondheid

De NVVS heeft besloten de Seks Prijs (of Seksuologie Media Prijs 2010, zoals hij voluit heet) in te stellen om kwalitatief goede journalistiek over seksuele gezondheid en seksuologie te stimuleren.

Volgens de jury hebben de drie genomineerden de afgelopen twee jaar laten zien dat het ook mogelijk is om op gedegen manier over het onderwerp te schrijven. Bovendien maakten zij gebruik van wetenschappelijke informatie op een uitgebalanceerde manier, wat eveneens in de smaak viel.

Stimuleren

De NVVS zal zich ook in de komende jaren blijven inspannen om journalisten te stimuleren informatie over seksuele gezondheid, onderzoek en voorlichting voor een breed publiek toegankelijk te maken. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan schrijvende pers en makers van audiovisuele en digitale media.

In het ene jaar zal de prijs worden toegekend aan een journalist. In het andere jaar gaat het om een aanmoedigingsprijs voor een student in de journalistiek.

Actueel

Volgens het jury rapport komt van Eldert voor de prijs in aanmerking omdat hij een actueel thema bespreekt waar veel mannen en vrouwen al jaren mee worstelen. Gevoed en gemanipuleerd door de media streven ze naar een onbereikbaar ideaal lichaam.

Het handhaven van mythes en gemanipuleerde stereotype beelden van seksualiteit door genitale loodgieters en fotoshoppers (M/V) wordt door van Eldert op toegankelijke manier beschreven voor een groot publiek.

De winnaar heeft een bedrag van 1500 euro mee naar huis mogen nemen.