AMSTERDAM – Midlifecrises komen in verschillende gedaanten en ook de plek waar ‘ie tot wasdom komt blijkt daarbij bepalend. Reisgids The Lonely Planet formuleerde tien locaties waar iemand –voor een acuut jonger gevoel- in ieder geval het bést terecht kan.

De allergrootste ring ter wereld is er te koop en dat is nog maar het begin van shopwalhalla Dubai. Naast de immense goudmarkt in het oude centrum van de woestijnstad, telt Dubai tal van winkelcentra en shoppingmalls waar de allernieuwste mode te koop is.

De Lonely Planet ziet Dubai dan ook als prima stad om een midlifecrisis te krijgen: paar keer zwaaien met een creditcard en men óógt er in een kek outfitje ieder geval een stuk jonger.

Route 66

Koop een ticket naar Amerika en een Harley, of soortgelijk, en de verkwikkende zoektocht naar vrijheid kan al beginnen. Veel meer dan dat is er voor een tocht over de iconische Route 66 in ieder geval niet nodig, zo tekende Reuters op uit de reisgids. Alleen niet vergeten zo nu en dan een benzinestationnetje op te zoeken.

Monte Carlo

Trek die oude smoking uit de stofdraden en werk wat one-liners bij om in de ware Bond-stijl in Monaco te kunnen vertoeven. Terwijl de mooiste mensen vechten om wie de grootste boot in de haven heeft liggen, houden machtige zakenmensen vanuit het belastingparadijs hun winsten bij. Hoe dan ook een inspirerende omgeving voor een zware interne crisis, aldus de populaire reisgids. Bovendien zorgen de Monte Carlo Rally en de Monaco Grand Prix er ook nog voor de nodige sensatie.

Rishikesh

Eén van de gedaanten waarin een midlifecrisis tot uiting kan komen is die waarin het geloof centraal staat. 40-ers die deze vorm ten deel valt kunnen voor een spirituele openbaring terecht bij allerhande religieuze instellingen zoals de Sint Pieter in Rome of het Lhasa in Tibet.

Degene echter die compleet van god losgekoppeld is, is beter af in het Indiase Rishikesh. Met een wijds uitzicht over de Himalaya en bosjes wijze mannen die zich zonder schroom onder het plebs bevinden, niet voor niets de favoriete spirituele plek van de Beatles.

Las Vegas

“Je weet inmiddels wat op je eerste bruiloft miste: een Elvis-imitator in een polyester broekpak en een ‘aanstaande’ die je pas een paar uur kent”, aldus Reuters vrijdag. Ergo: tijd voor een tripje naar Las Vegas. Met name geschikt voor het type dat zijn midlifecrisis dankt aan een mislukt huwelijk.

Phuket, Mumbai en Manila

Bij wie een uitzakkend lijf onmiddellijk leidt tot pijnlijke confrontaties met de diepere vragen des levens, kan hiervan bijkomen op de idyllische strandjes van Phuket, Mumbai of Manila. Bijkomend voordeel: het zijn uitstekende plekken om één en ander met behulp van plastische chirurgie weer overeind te helpen én er gaat pas een vliegtuig terug natuurlijk wanneer alle blauwe plekken en littekens bedekt zijn onder een zongebruind kleurtje.

Macau 

Met een geplunderd pensioen en een tweede hypotheek komt de gewone sterveling er wellicht nét binnen, maar diegene stapt dan wel over de drempel van het exclusieve Crown Casino (Macau). Het Chinese gokpaleisje beschikt over liefst 200 speeltafels en geneert zich verder ook niet voor het benodigde aantal nullen. Wie geen ‘zakken heeft zo groot als China’ kan in de regio nog op 27 andere plekken terecht.

Silverstone

Jongensdromen komen uit op Silverstone, het circuit voor de Britse Grand Prix. Vele racehelden scheurden er het rubber al professioneel van hun banden maar testritjes zijn er voor iedereen weggelegd.

Petra  

De geheime stad Petra (Jordanië), die via een grot van dieproze stenen bereikt kan worden, mag dan filmisch aandoen, hij bestaat écht en mag dan ook niet overgeslagen worden. De stad biedt voldoende krachtproeven ter eliminering van de laatste wilde haren en wie het leuk vindt om met duizenden toeristen op enkele vierkante meters te vertoeven, kan er helemaal zijn hart ophalen.

Sydney

Vanuit de historie is de mens gewend de confrontatie met wilde dieren aan te gaan dus wie écht van zijn midlife-crisis afwil, zal het betere gevaar op moeten zoeken. Duiken met haaien dus. Het kan in de Australische steden Melbourne en Sydney. ‘Heldhaftige’ familieleden kunnen de onderonsjes met de roofdieren vanachter glas gadeslaan.