AMSTERDAM – Bijna de helft van de Nederlanders met een relatie (43 procent) is daar op dit moment zo blij mee dat ze nog altijd achter hun keuze staan. Een meerderheid van alle ondervaagden (ruim 70 procent) geeft aan vooral nog te geloven in de ware.

80 procent van de Nederlanders gelooft in liefde op het eerste gezicht.

Dat kwam naar voren uit onderzoek dat Mind Magazine initieerde en door De Vos & Jansen liet uitvoeren. 537 mensen werden hiervoor ondervraagd waarbij de man-vrouwverdeling nagenoeg gelijk was.

Betrouwbaarheid

Nederlanders gaven hierin aan betrouwbaarheid in het kader van een relatie nog aantal hoog in het vaandel te hebben. Samen met een gevoel van verbondenheid en het idee een goede aanvulling op elkaar te zijn, is dit de belangrijkste beweegreden om bij iemand te blijven als de verliefdheid over is.

Seksuele overwegingen (3,5 procent) en lichamelijke aantrekkingskracht (4 procent) blijken een veel minder grote rol te spelen. Ook financiële overwegingen blijken slechts in 6 procent van de gevallen een reden te zijn.

Het leeuwendeel van de ondervraagden (88 procent) geeft aan dat hun sociale omgeving in ieder geval geen invloed heeft op de partnerkeuze.