AMSTERDAM - Een experiment met appels zou hebben aangetoond dat lieve woorden bijdragen aan een mooi uiterlijk. Dokter Patrick Bowler, onder meer directeur van Court House Clinics, is sceptisch maar wijst de resultaten ook weer niet op voorhand af.

Nikki Owen, beoefenaar van neuro-linguïstisch programmeren en tv-commentator, gebruikte voor het experiment een appel omdat die evenveel water bevat als het menselijk lichaam en daardoor goed vergelijkingsmateriaal zou vormen.

Tegen de ene helft van de appel sprak ze vervolgens dagen achtereen vriendelijk en liefdevol, tegen de andere helft uitte ze haar negatieve gedachten. Na een week was de gehate appel aanzienlijk verder verrot dan de andere helft, aldus de Daily Mail vrijdag.

De theorie is gebaseerd op het werk van de Japanse onderzoeker dokter Masaru Emoto. Hij deed al vele studies die zouden aantonen dat moleculen in waterkristallen beïnvloed worden door gedachten, woorden en gevoelens. Op deze manier bepalen zij de vorm van het molecuul. Positieve personen zouden mooie, symmetrische moleculen vormen, terwijl negatieve mensen vervormde moleculen hebben.

Positief

"Het is waar dat een positief gevoel over jezelf effect heeft op het uiterlijk, maar met alleen positieve gedachten ben je er nog niet. Je dieet, levensstijl en genen spelen ook een rol", legt Dokter Bowler uit. "Maar er zijn veel studies gedaan naar het effect van positieve gedachten op het immuunsysteem, dus in brede zin neem ik dit wel aan."

Bowler stuurt nu aan op meer onderzoek.