AMSTERDAM – Mannen vegen, zwabberen, wassen en poetsen wat af in het huishouden, ze helpen bij de zorg voor de kinderen en repareren wat kapot is. En dat alles zonder dat de vrouw het doorheeft.

Mannen vullen anno nu ongeveer 13 uur per week met het huishouden, zo’n 676 uur per jaar. Volgens de Britse Daily Mail is dat meer dan het ooit geweest is.

Toch is het niet al goud dat er blinkt. Uit het onderzoek dat Dove onder 1000 mannen liet uitvoeren, blijkt namelijk dat mannen nauwelijks waardering ervaren voor dat werk. Ze hebben het idee dat vrouwen niet eens doorhebben wat ze allemaal doen.

Zes op de tien geven dan ook aan te geloven dat hun harde werk onopgemerkt blijft. Ze denken dat dit komt omdat ze er zelf geen reuring aan geven. Ongeveer de helft van de ondervraagde mannen vindt dan ook dat vrouwen meer opscheppen over wat zij allemaal doen in en om en het huis.

Klusjes

De 13 uur die mannen door de bank genomen wekelijks besteden aan klusjes, worden verdeeld over het huishouden (4,7 uur), klussen (1,5) en de kinderen (6,9).

Het vaakst zetten ze het vuilnis buiten (85 procent), brengen ze de boodschappen naar binnen (80 procent) of doen ze de wekelijkse boodschappen (78 procent).

Taakjes die als vermoeiend ervaren worden, worden gemiddeld genomen iets minder vaak door mannen gedaan. Zes op de tien doet geregeld de was, evenzoveel schrobben de badkamer en ongeveer de helft buigt zich regelmatig over de strijk.

“Ons onderzoek toont aan dat moderne mannen zich vaker laten horen als het gaat om hun bijdrage aan het huishouden”, denkt Dove’s Paul Connell. “Het populaire stereotype dat mannen niets doen in huis, is in ieder geval niet langer accuraat.”