AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Benzoylperoxide.

De maand maart staat op Cosmopinie in het teken van de acne-huid en daarop gerichte producten. Een effectief ingrediënt tegen puistjes is Benzoylperoxide.

Benzoylperoxide wordt vaak verkocht in de vorm van een gel en werkt acné tegen door bacteriën te doden en de bovenste huidlaag af te schilferen. Zo worden enerzijds ontstekingen geremd en anderzijds het verstoppen van poriën voorkomen.

Sinds 1980 is dit middel in Nederland zonder recept te koop in concentraties van 5 procent of 10 procent, maar bestaat ook in lagere concentraties van 2,5 procent.

Bijwerkingen

Helaas heeft benzoylperoxide ook bijwerkingen. Het droogt de huid uit en het afschilferen van de huid kan een geïrriteerde en rode huid veroorzaken.

Daarom is het verstandig om met een zo laag mogelijke concentratie te beginnen: een lagere concentratie veroorzaakt immers minder irritatie en kan soms toch net zo effectief zijn. Daarnaast moet de huid worden beschermd tegen de zon, omdat benzoylperoxide de huid dunner en kwetsbaarder maakt.

Effectief

Benzoylperoxide kent dus niet alleen voordelen en heeft ook niet bij iedereen het gewenste effect. Toch wordt het door veel specialisten aangeraden want, van alle middelen tegen acné die zonder recept verkrijgbaar zijn, is benzoylperoxide waarschijnlijk het meest effectief