AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor Afrika als inspiratiebron.

Extravagante tribal patronen en een fris zomerjurkje gaan niet zomaar samen, maar voor komende zomer zijn etnische, kleurrijke patronen het toonbeeld voor wereldse, zelfbewuste vrouwen.

De tribal prints worden gekenmerkt door het gebruik van aardetinten, natuurlijke accenten en levendige, grafische prints. De Zuid-Afrikaanse inspiratie zorgde voor een explosie van felle kleuren en sprekende vormen, getemd in simpel gevormde jurken, broeken en tops.

Ook natuurlijke materialen worden in overvloed gebruikt, houten en gevlochten accenten sierden kledingstukken, accessoires en schoenen.

Duro

Britse ontwerper Duro Olowa neemt al sinds zijn kroning tot Designer of the Year in 2005 het voortouw in het gebruik van tribal prints. Als kind van een Nigeriaanse vader en Jamaicaanse moeder is het gebruik van gewaagde stoffen hem met de paplepel ingegoten.

Sindsdien staat deze vooruitstrevende voormalig advocaat wereldwijd bekend om zijn vloeiende kledingstukken waarop kleurrijke patronen trots prijken.

Ook bij Diane von Furstenberg zijn de prints dit seizoen ingewikkeld en uitbundig. Frisse kleuren als geel, turkoois en blauw worden afgewisseld met aardetinten rood en bruin. En om het geheel af te maken, bungelen aan de onderarm van ieder model een rij kunststof armbanden in felle kleuren.

Samenspel

Dries van Noten combineerde op de catwalk tribal patronen met Aziatische prints, dit zorgde voor een interessant samenspel van grove vormen en fijne, gailleerde tekeningen. De variatie aan verschillende prints werd hierbij versterkt door het gebruik van luxe stoffen die soepel wiegden bij iedere stap.

Tribal prints passen ook in het Nederlandse modebeeld. Ga voor een tribal top, een zijden kaftan met etnische print of zelfs een taps toelopende broek met Zuid-Afrikaans patroon.

Op het gebied van accessoires is een rij houten armbanden een must-have, worden houten kralen overal in verwerkt, bungelen kwastjes aan tassen en schoenen en worden de prints gedragen met matte metallics.

Volgende week van WeLikeFashion: romantiek op de runway

Trend Report: Africa Inspired