AMSTERDAM – Een nieuw soort school in Japan helpt zowel mannen als vrouwen zich klaar te stomen voor het huwelijk. Leerlingen leren er praten, lopen en zichzelf presenteren op een manier die voor een aanstaande echtgenoot aantrekkelijk zou zijn.

Ook richt de opleiding zich op de kunst van het charmeren van schoonouders, daar deze in het land behoorlijk wat in de melk te brokkelen hebben, aldus Reuters donderdag.

"Ik had nooit gedacht dat de moeder van mijn vriendje zo’n grote rol kon spelen in mijn relatie," vertelt studente Kozue Sugawara (29), die haar huwelijksvoornemens eerder al in duigen zag vallen. "Maar ik realiseerde me dat ik serieus moet gaan bedenken hoe ik indruk ga maken op mijn toekomstige schoonouders."

Moeite

De school komt in een tijd dat veel Japanners zich tegen het huwelijk keren óf juist veel moeite hebben een juiste kandidaat te vinden en te houden. Dit is ook terug te zien in cijfers: meer jonge Japanners dan ooit zijn nu single, ondanks de bijna 4000 firma’s die het land telt die gespecialiseerd zijn in het koppelen van mensen.

De school, Infini, heeft nu ongeveer 30 vrouwelijke studentes. Evenzoveel mannen hadden zich aangemeld, maar die blijken er bovengemiddeld vaak op het laatste moment tussenuit te knijpen. Zij missen hiermee vooral lessen in emotionele expressiviteit en tafelmanieren.

Vrouwen die zich aanmelden leren zich goed kleden, de juiste lichaamshouding aannemen en etiquette, zoals hoe uit een auto te stappen en hoe correct te zitten.

De opleiding kost omgerekend ongeveer 2000 euro.