AMSTERDAM - Het aantal cosmetische ingrepen daalt voor het tweede jaar op een rij in de Verenigde Staten. "Mensen hebben gewoon geen geld voor de grote operaties", vertelt Dokter Renato Saltz, voorzitter van de Amerikaanse vereniging voor esthetische plastische chirurgie.

Buikwandcorrectie en andere chirurgische ingrepen kunnen duizenden dollars schelen in kosten vergeleken met non-chirurgische ingrepen en vergen een langere herstelperiode.

"De angst om een baan te verliezen is de voornaamste reden waarom mensen afzien van een ingreep", aldus Phil Haeck, verbonden aan de Amerikaanse vereniging voor esthetische plastische chirurgie.

Billen

Twee ingrepen stegen juist in populariteit. De billenlift steeg met 25 procent, dit is een operatie waarbij de derrière opnieuw vorm krijgt. Ook de ingreep waarbij het zitvlak compleet wordt vergroot, steeg met 37 procent.

"Steeds meer mensen willen hun billen opnieuw vormgeven na het verliezen van gewicht", verklaart Saltz tegen de Wall Street Journal. De procedures, die 4.000 tot 5.000 dollar kosten, zijn vrij nieuw.

Wanneer in de toekomst de economie verbetert, wordt verwacht dat de groep ‘babyboomers’ meer gaan vragen naar chirurgische ingrepen.