AMSTERDAM - De laatste collectie van Alexander McQueen werd dinsdag in Parijs getoond. McQueen pleegde op 11 februari zelfmoord door zichzelf op te hangen in zijn kledingkast.

Het management van de talentvolle ontwerper had de eerder aangekondigde catwalkshow afgeblazen omdat het niet goed voelde om de theatrale show door te laten gaan na de dood van McQueen.

De presentatie van de laatste collectie van de hand van McQueen werd uiteindelijk in kleine kring getoond in een villa aan de Seine in Parijs, aldus Reuters woensdag. Slechts een select gezelschap fotografen was daarbij aanwezig.

Adembenemend

De collectie bestond uit zestien ontwerpen. De designs werden door genodigden als adembenemend mooi ervaren.

McQueen haalde zijn inspiratie uit de grote meesters van de schilderkunst, religie, engelen en gebruikte rococo invloeden. De ontwerpen waren herkenbare theatrale McQueen-stukken die aanwezigen tot tranen roerden.

Gouden veren

Vooral het slotstuk riep veel emoties op: een gouden jas met hoge kraag die geheel en al uit veren bestond. Volgens de rechterhand van McQueen, Sarah Burton, ging de Brit met deze collectie terug naar de basis, naar het bij hem zo geliefde handwerk. Daarmee keerde hij zijn rug naar het internet, wat juist in zijn vorige collectie centraal stond.

De ontwerpen. 

Reacties na de show: 

Video