AMSTERDAM – Oude dieetwijsheden ten spijt: van alcohol worden vrouwen niet dik. Dat is in ieder geval wat onderzoekers beweren na hiervoor 19.000 vrouwen te hebben bestudeerd.

Vrouwen die wijn drinken zouden zelfs minder kans hebben om aan te komen dan geheelonthouders. Onderzoekers denken nu dat dit komt omdat alcohol op een andere manier in de lever afgebroken wordt.

Hierdoor zou het lichaam van alcohol vooral hitte maken en geen vet, zoals eerder aangenomen werd.

Gezondheid

Het onderzoeksteam van Lu Wang, verbonden aan het Brigham en vrouwenziekenhuis in Boston, ondervroeg niet alleen ruim 19.000 vrouwen, maar volgde hen ook over een periode van 13 jaar. Er werd met name gelet op gezondheid en op alcoholinname, aldus The Telegraph maandag.

Ongeveer eenderde van de deelneemsters (38 procent) gaf aan nooit alcohol te drinken. Na de 13 jaar was dit de groep die het meest in gewicht was toegenomen.

Hoe meer vrouwen bovendien aan de alcoholische versnaperingen nuttigden, hoe minder zij waren aangekomen. Dit bleek met name op te gaan voor (rode) wijn, mixjes en bier zetten iets meer aan op de heupen.

Verband

In het onderzoeksrapport, dat wordt opgenomen in de Archives of Internal Medicine, stellen de onderzoekers nu dat van een direct verband tussen lichaamsgewicht en alcohol geen sprake is.

Anderen lijken echter nog wel ruimte voor een kanttekening te zien. "Natuurlijk, als vrouwen meer dan twee eenheden alcohol per dag drinken zullen ze aankomen", denkt Catherine Collins van de Britse Dieet Associatie. "Dit onderzoek toont juist aan dat matigheid de sleutel is tot een gezonde levensstijl."