AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Triclosan.

De maand maart staat op Cosmopinie in het teken van de acne-huid en daarop gerichte producten. Een ingrediënt dat in sommige anti-acne producten wordt toegepast is Triclosan.

Triclosan, een in alcohol oplosbaar wit poeder, wordt in zogenaamde antiseptische cosmetica toegepast vanwege zijn bacteriedodende werking.

Dit zou de vorming van ontstekingen in de huid, zoals bij acné, moeten voorkomen.

Grootschalig

Cosmetica experts als Daniel Yarosh waarschuwen er echter voor dat Triclosan in de praktijk nauwelijks tot geen effect heeft op acne wanneer het preventief gebruikt wordt. Bij grootschalig gebruik is er ook nog eens kans op resistentie.

Daarnaast zou de stof zelfs negatieve effecten kunnen hebben op de huid. Omdat Triclosan niet alleen bacteriën doodt, maar ook de groei van andere micro-organismen zoals schimmels remt, wordt gezegd dat het het natuurlijk evenwicht van de huid kan verstoren.

Huidirritatie is dan ook een mogelijke bijwerking. In Europa zijn concentraties in cosmetica toegestaan tot 0,3 procent.