AMSTERDAM – Vivienne Westwoods 'homeless chic'-collectie, de zogenaamde zwerverslook die zij afgelopen januari wereldkundig maakte, krijgt concurrentie. En wel van een echte zwerver.

Een Chinese straatbewoner toont namelijk flinke gelijkenissen met de modieuze look van Westwood.

Op het eerste gezicht springen met name de riem om zijn middel en de welgevormde oversized jas in het oog, die hij nota bene draagt over een lederen jackje. Volgens liefhebbers bewijzen de items zijn gevoel voor stijl.

Sigaret

De Chinese man is 35 jaar oud en heeft altijd een sigaret tussen zijn vingers. Hij schijnt tevens een enorme liefde te hebben voor vrouwelijke kleding, wat zijn titel als mode-icoon alleen maar versterkt, aldus The Independent.

Bezoekers van Chinese websites zijn dol op de zwerver. Op 't internet wordt hij met lovende woorden beoordeeld en onder andere 'Brother Sharp', 'Beggar Prince' en 'Handsome Vagabond' genoemd.

Populariteit

Ondanks zijn enorme populariteit op het web blijft de identiteit van Brother Sharp geheim. Een medewerker van het daklozencentrum in Ningbo meent dat zwervers extra kwetsbaar zijn.

“Daklozen zijn erg kwetsbaar. Het is niet juist ze te gebruiken voor entertainment doelen.”

De Chinese modehit schijnt mentaal niet in orde te zijn wanneer men hem aanspreekt op straat. Of hij zich bewust is van zijn inmiddels iconische status, is onduidelijk.

Spotten

Niet alleen door het spotten van dit onverwachte mode icoon en de collectie van Vivienne Westwood, lijkt de 'homeless chic' look steeds populairder te worden. Eerder fotografeerde de beroemde straat fotograaf The Satorialisteen andere 'trendy' zwervers en bracht de Italiaanse Vogue een cover uit met de homeless chic look.

Brother Sharp.