AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU wekelijks een catwalktrend naar de eigen kledingkast. Dit keer een lofzang voor draperieën.

Gedrapeerde kledingstukken waren jarenlang alleen terug te vinden bij trouwjurken en haute couture collecties, maar deze Griekse manier van kleden is in 2010 ook tot de draagbare mode doorgedrongen.

De flatteuze eigenschappen van gedrapeerde stoffen is een van de meest oude en efficiënte manieren om accent te leggen op goede eigenschappen en tegelijkertijd eventuele hobbels of extra kilo’s vakkundig te verhullen. De golvende stoffen en vloeiende modellen hebben daarnaast ook een chique, nonchalante uitstraling.

Twist

Hoewel topdesigners het eens waren dat gedrapeerde items de nieuwe trend zijn, heeft ieder groot modehuis er zijn eigen twist aan gegeven. Bij Burberry Prorsum zijn niet alleen de trenchcoats gedrapeerd, ook zijn er ‘over the top’ gedrapeerde minirokjes en –jurkjes in khaki en snoepkleurtjes.

Givenchy gaat voor subtiel gedrapeerde broeken, shorts en jumpsuits afgewisseld met heftig gedrapeerde voile jurkjes die casual worden gestijld door er een blazer overheen te dragen.

Michael Kors blijft het dichtst bij de stijl van de Grieken door het gebruik van simpele vormen die weinig tot geen accessoires nodig hebben om een complete look te vormen waarbij het vrouwelijke silhouet centraal staat.

Benen

Door te kiezen voor gedrapeerde accenten op de goede plaatsen, is het mogelijk schoonheidsfoutjes te verdoezelen. Kies bijvoorbeeld voor een gedrapeerde minirok om accent te leggen op mooie benen en de aandacht af te leiden van het bovenlichaam.

Door veel volume op de schouders te dragen lijken de heupen smaller en een gekruiste draperie op de buik kan de illusie van een slankere taille geven. Daarnaast zorgen gedrapeerde accenten op de borst voor een optisch vollere cupmaat.

Op het gebied van accessoires geven veel dezelfde kettingen een chic gedrapeerd accent, en ook clutch bags lijken deze lente en zomer niet meer te kunnen zonder een overschot aan stof.

Schoenen zijn de dans wat deze trend betreft niet ontsprongen: het suède gedrapeerde enkellaarsje belooft een totale must-have te worden.

Trend Report: De Grieken regeren