AMSTERDAM - Wie mooi wil zijn moet pijn lijden is een veelgehoorde leus, maar wie modieus wil zijn zal ook één en ander moeten ontberen. Niet alle fashionista’s maken daar echter een probleem van.

De economische malaise dwingt ontwerpers nog creatiever te zijn dan anders en dan is daar sinds enige tijd óók nog een Lady Gaga die de norm in modeland vol overgave helpt oprekken. Om die redenen zijn lingerie en blote lichaamsdelen inmiddels verheven tot alledaagse outfit. 

Een modeliefhebster heeft vandaag de dag dus nogal wat lef nodig om mee te doen aan de trends maar fashionista’s genoeg die zich er niet door laten afschrikken. De Britse Metro meldt vrijdag namelijk dat een kwart van de vrouwen zonder problemen haar borsten onbedekt laat als de mode daartoe noopt.

Onderbroekje

Een volledig kanten en dus doorschijnende jurk met enkel een onderbroekje eronder, zoals dat eerder gezien werd bij de excentrieke Gaga, is voor menigeen weer een brug te ver. Slechts 10 procent van de vrouwen zegt zich hier uit naam der mode aan te wagen.  

Ongeveer de helft van de 1326 ondervraagde vrouwen gaf echter aan in principe geen moeite te hebben met vrouwen die delen van hun lichaam bloot laten.

Provocatie

"We zien een duidelijke trend in provocatieve mode", verklaart een woordvoerster van een modewebsite, die het onderzoek liet uitvoeren. "En het verbaast ons dat zo veel vrouwen bereid zijn hieraan mee te doen. Het taboe op (gedeeltelijk) naakt lijkt een stuk minder dan voorheen."