AMSTERDAM - Strenge veiligheidsmaatregelen zijn niet meer alleen voorbehouden aan vliegvelden en concerten. De tassen van gasten van de modeshow van Dries van Noten moesten voor aanvang eveneens door de scanner.

Het zou voor het eerst zijn dat dergelijke maatregelen van toepassing zijn modeshows, aldus Fashionologie vrijdag. Of bezoekers ook gefouilleerd werden is niet bekend. Ook is niet duidelijk waarom de beveiliging opgeschroefd werd.

De show van Van Noten vond plaats tijdens de Paris Fashion Week. De Belgische ontwerper toonde zijn nieuwe collectie in het historische gemeentehuis van de Franse hoofdstad.

Maatregelen

Deze nieuwe veiligheidsmaatregelen waren wel enigszins toepasselijk op het thema van de collectie, waarin vrouwelijk zijde werd gecombineerd met militaire invloeden. Hij stuurde een legertje modellen de catwalk op in luipaardprint, legergroen en handgeschilderd zijde.

Van Noten haalde zijn inspiratie onder meer uit de silhouetten van couture uit de jaren '50 en – '60, mannenkleding en militaire uniformen. Dat leverde een rebellerende collectie op. "Dezelfde elegantie maar op een heel andere manier", omschrijft de ontwerper het zelf.

Op de eerste rij zaten zangeres Jane Birkin en 30 seconds to Mars-zanger Jared Leto.

Dries van Noten in Parijs