AMSTERDAM – Mannen die in de buurt verkeren van een mooie vrouw, zullen waar ze op dat moment mee bezig zijn beter willen doen om haar aandacht te krijgen. De kans op succes bij de dame in kwestie én de kans op pijnlijke situaties nemen hierdoor toe.

Bij de aanblik van een schone dame verhoogt het testosteronniveau bij mannen. Hierdoor zouden ze zich eerder aan fysieke risico’s wagen, waardoor niet alleen de kans op succes toeneemt, maar ook de kans op falen en zelfs botbreuken. Dat is wat onderzoekers van de Universiteit van Queensland, Australië, hebben vastgesteld.

De psychologen baseerden de studie op een groep jonge, mannelijke skateboarders. Gedurende tests werden allerhande toeschouwers ingezet om naar de skateboarders en hun kunstjes te kijken. Hierdoor kon vervolgens geconcludeerd worden dat wanneer een mooie vrouw toekeek, de snelheidsduivels meer risico namen dan wanneer zij door een man werden gadegeslagen.

Succes

"Het nemen van deze risico’s leidde tot meer succes bij de dames", zo meldt het onderzoeksrapport. "Maar ook tot meer pijnlijke crashes." Speekseltests bevestigden achteraf dat het testosteronniveau inderdaad was toegenomen gedurende de aanwezigheid van de knappe dame. 

Onderzoeksleider Bill von Hippel meent dat de reden voor het gedrag gevonden kan worden in de evolutie: het zou baltsgedrag betreffen. "Mannen hebben altijd al met elkaar moeten wedijveren om toegang tot een vruchtbare vrouw te krijgen. De winnaar van die competitie mag zijn genen uiteindelijk doorgeven.”

Kracht

"Ons onderzoek suggereert dat dit risico nemen bedoeld is om gezondheid en kracht tentoon te stellen", vervolgt Von Hippel tegen de Telegraph. "Ze trekken hiermee de aandacht van de vrouwtjes en intimideren potentiële rivalen."

Maar, waarschuwt Von Hippel, in het hedendaagse leven is voorzichtigheid wat dit betreft geboden. "Risico’s nemen die bijdragen aan de overlijdenskans van een man, zoals gevaarlijk rijden of fysieke agressie, werken averechts."

Het onderzoek is opgenomen in vakblad Social Psychological and Personality Science