AMSTERDAM – Om jonge jongens die al seksueel actief zijn de kans te geven veilig te vrijen heeft de Zwitserse regering speciale condoompjes laten maken. De beschikbare maten volstaan voor 12 tot 14-jarigen namelijk niet.

De extra kleine rubbers kregen de naam Hotshot mee en zijn geproduceerd naar aanleiding van een onderzoek, dat werd gedaan op last van de Zwitserse regering en werd uitgevoerd door de Universiteit van Basel.

Hieruit kwam naar voren dat jongens nu eerder seks hebben dan in de jaren ’90 het geval was en dat hiervoor onvoldoende geschikte bescherming voor handen is.

Schok

"De uitkomst dat jonge jongens zich zo risicovol gedragen was een schok", reageert onderzoekster Nancy Bodmer tegenover de Daily Mail. "Ze hebben de neiging zich niet te beschermen en het ontbreekt ze aan 'seksuele kennis'. Ze overzien de consequenties niet en laten meisjes met de problemen zitten."

In zich niet beschermen en zich niet kúnnen beschermen zit volgens sommigen nog altijd wel een verschil. “Jonge jongens kunnen vaak niet aan de goede maat condooms komen”, vindt Bettina Maeschli, van de Zwitserse Aids Federatie. Deze en twee andere stichtingen hebben campagne gevoerd om de mini-comdooms in de winkels te krijgen.

In eerste instantie zullen 55.000 pakjes aangeboden worden.

Strafvervolging

De leeftijd waarop in Zwitserland gemeenschap mag plaatsvinden is 16 jaar. Strafvervolging is echter uitgesloten wanneer desbetreffende personen jonger zijn, maar het leeftijdsverschil tussen hen kleiner is dan drie jaar.