AMSTERDAM – Stellen die geloven in ‘tot de dood ons scheidt’ kunnen het beste zo snel mogelijk de gang naar het altaar maken. Alleen al door een boterbriefje zouden geliefden langer bij elkaar blijven.

Dat heeft het Amerikaanse Centers for Disease Control woensdag bekend gemaakt aan Reuters. Het gezondheidscentrum baseert de uitspraak op een representatieve steekproef waaraan ruim 12.000 mensen hun medewerking verleenden.

Hieruit kwam naar voren dat ongeveer driekwart van de getrouwde koppels (78 procent) na vijf jaar nog samen is, tegenover 30 procent van de stellen die enkel samenwonen.

Te jong trouwen lijkt echter averechts te werken: ongeveer 75 procent van de huwelijken gesloten tussen 26-jarigen of ouder, overleeft de eerste tien jaar. Voor huwelijken die op jongere leeftijd gesloten worden is dat ongeveer de helft.

Extra nadeel

Interraciale huwelijken kennen daarbij een extra nadeel: de kans dat een huwelijk tussen personen van dezelfde afkomst het de eerste tien jaar redt is althans groter.

Een eerste kindje krijgen na tenminste acht maanden van een huwelijk helpt daarentegen weer wel: ongeveer 80 procent van de stellen op wie dit van toepassing is redt het tien jaar. Kinderloze stellen hebben tot de helft meer kans op een scheiding.