AMSTERDAM – Hoewel tieners en antirimpelmiddel botox mijlenver van elkaar af lijken te staan, komen de twee in de praktijk toch geregeld met elkaar in aanraking: ruim 10.000 Amerikaanse jongeren lieten zich het afgelopen jaar met botox behandelen.

Zo blijkt uit cijfers van de American Society Of Plastic Surgeons. De Britse krant The Sun meldt woensdag bovendien dat steeds meer Britse jongeren dat voorbeeld volgen. Plastisch chirurgen waarschuwen nu voor de gevolgen.

Het probleem is namelijk dat doktoren niet snel mee zullen werken aan een anti-rimpelbehandeling voor een tiener. Om die reden wijken de jonge gebruikers noodgedwongen uit naar zogenaamde botox-feestjes of bestellen ze een doe-het-zelf-pakket op internet, met alle gevolgen van dien. Het niet correct inspuiten van de rimpelvuller kan namelijk onder meer leiden tot gezichtsverlammingen.

Toekomst

Tieners zouden zich met name aangetrokken voelen tot botox omdat gedacht wordt dat ermee beginnen op jonge leeftijd, rimpelvorming in de toekomst voorkomt.

"Ik had enkele lijntjes op mijn voorhoofd en rond mijn mond waar ik niet blij mee was", aldus de 16-jarige Britse Hannah Burge, die met toestemming van haar moeder botox gebruikte. "Het voorkomt rimpels, iedereen heeft het erover op school. Het zal me nog jaren helpen jong te blijven." 

De jongste gevallen die vooralsnog bekend zijn betreffen tieners van 16 (Amerika) en 15 jaar (Groot-Brittannië).