AMSTERDAM - Topmodel Frederique van der Wal zal vanaf nu wekelijks een column verzorgen voor de Lifestyle-rubriek van NU.nl. Bijzondere ontmoetingen, opvallende modemomenten en exclusieve feestjes: alles komt aan bod.

Ze werkte voor het commerciële Victoria's Secret maar deed ook shoots voor high fashion-bijbel Vogue. Ze vult haar dagen met haar bloemenlijn en dochter Scyler, maar mag zich zo nu en dan ook graag inlaten met de nodige mode en glamour. Ze woont in New York, maar eigenlijk ook nog een beetje in Nederland. Het leven van voormalig topmodel Frederique is kortom geen dag hetzelfde en dat komt bijzonder goed uit.

Eén van de bekendste topmodellen van eigen bodem zal namelijk iedere week haar belevenissen neerkrabbelen voor de NU-lezer. Haar columns hebben een vaste plek in de rechterbalk van de Lifestyle-rubriek. Ter kennismaking is haar eerste avontuur echter ook hier te lezen: 

'Shows zijn nu veel leuker'

Al jaren leef ik in de modewereld en elke keer vind ik het weer spannend om naar de modeshows te gaan. Hier in New York is de modeweek weer ten einde, en ik moet zeggen dat ik het nu veel leuker dan vroeger vind om de shows bij te wonen.

Toen ik zelf nog shows liep miste ik het gevoel en de sensatie van de onthulling van een nieuwe collectie. De chaos backstage, de druk om op tijd klaar te zijn en daarna rennend naar de volgende show, dan lukt het niet om een show op je in te laten werken.

Toch is ook frontstage de chaos merkbaar; voor ik naar mijn plek word gebracht moet ik door een horde fotografen, paparazzi en filmcrews. Het is echt een kwestie van je erdoorheen worstelen en iedereen netjes te woord staan. Als ik eenmaal op mijn plek zit blijven de fotografen langs komen en druppelen de celebrities binnen. Afhankelijk van de designer kom je allerlei celebs tegen, van Salmon Rushdie tot Donald Trump. Van Beyonce tot een New York House Wife. Iedereen kijkt natuurlijk om zich heen hoe belangrijk iedereen is, en wie zijn er dit jaar weer bij?

Het mooist is het moment dat de fotografen weggeduwd worden, het plastic van de runway wordt gehaald en de lichten worden gedimd. De muziek start en de show zal beginnen…even die stilte!

Het gekke is dat een show maar zo’n twintig minuten duurt en dat een designer al maanden bezig is om naar dit moment toe te werken. In die twintig minuten wordt bepaald of zijn nieuwe collectie een succes gaat worden of niet. De modejournalisten kijken streng, inkopers zitten klaar met hun laptops, de celebrities kijken soms half geïnteresseerd (sommigen zijn meer bezig met hun Blackberry’s). Als ze niet uitkijken, missen ze de show.


Voor mij is dit altijd een heel spannend moment, dat alles bij elkaar komt: de prachtige designs, de modellen, de belichting en de muziek. Ik word vaak erg geïnspireerd door een show. Je houdt je adem even in en laat je mee trekken in het moment van de show en voordat je het weet is het weer voorbij… de lichten gaan aan.

Een wave van applaus terwijl de modellen met de hele collectie over de runway lopen en op het laatste moment zie je nog even de vaak erg verlegen designer de runway op komen voor, hopelijk, nog meer applaus.

En dan is het voorbij, de drukte keert terug en iedereen rent weer door elkaar heen. Op naar de volgende show…

Frederique van der Wal