AMSTERDAM - Voormalig topmodel Frederique van der Wal kruipt wekelijks in de pen om het NU-publiek deelgenoot te maken van haar leven. Bijzondere ontmoetingen, opvallende modemomenten en exclusieve feestjes: alles komt aan bod.

"Het nieuwe jaar is weer begonnen voor de Tibetaanse bevolking. Ieder jaar wordt dit gevierd in New York met een indrukwekkend feest. Dit jaar is het jaar van de Iron Tiger. Het Tibet House, dat het land Tibet vertegenwoordigt, organiseert voor deze gelegenheid al 20 jaar een benefiet concert in Carnegie Hall.

Ik ga al jaren naar dit concert en kan je vertellen dat het één van de meest fantastische ‘eclectic’ concerten is die je mee kunt maken. De fantastische componist Phillip Glass stelt het concert samen en vraagt allerlei artiesten om mee te doen.

Ook dit jaar was het weer goed raak. Het concert begint altijd met de indrukwekkende Bob Thurman, vader van Uma Thurman en oprichter van Tibet House. Hij is een expert op het gebied van Tibet en het Boeddhisme.

Dit jaar vervolgde het concert met een optreden van Tibetaanse monniken. De geluiden waren indrukwekkend, de monniken bespeelden lange hoornen die met het gechant de ruimte van de Carnegie Hall vulden. Op de achtergrond was een grote foto te zien van de hoofdstad van Tibet, Lhasa. Een indrukwekkend optreden wat door de goede akoestiek van Carnegie Hall versterkt werd.

Hierna zijn we met zijn allen meteen wakker. Wat er daarna allemaal optreedt is heel bijzonder; the Dry Eye Crew, een band uit Sierra Leone. Ze worden dan ook vaak vergeleken met Bob Marley en Fela Kuti. Daarna volgde een klassiek nummer van het Scorchio String Quartet. De rustige sfeer veranderde toen er een Gypsie band opkwam. Mensen begonnen te fluiten en liepen rennend naar het podium. Wij konden het allemaal rustig aanschouwen vanaf ons plekje op het balkon.

Na dit optreden was het de beurt aan Regina Spektor en een Russische zangeres met eveneens een prachtige stem. Een golf van emotie trok door de hal toen het 17- jarige Tibetaanse meisje Tenzin Kunsel een optreden gaf. Natuurlijk was vrijheidsstrijder Patti Smith ook weer van de partij. Samen met het publiek zong ze haar bekende ‘People have the power’ nummer.

Volgens traditie werd het concert afgesloten met een bekend artiest. Dit keer was het de eer aan punk-icoon Iggy Pop, ook wel bekend als ‘the godfather of punk’. Terwijl de zanger het podium oprende trok hij zijn shirt uit, wat zeker niet tegenviel voor een 60- jarige rocker.

Na een paar nummers gespeeld te hebben vergat de zanger waarschijnlijk dat hij in Carnegie Hall optrad, want hij nam plotseling een aanloop en sprong vervolgens het publiek in. Een moment was het stil, niemand had de ‘godfather of punk’ opgevangen! We keken met grote verbazing naar wat er met hem was gebeurd. Het volgende moment werd de rockster weer op het podium gehesen waar hij als een soort zeemeermin lag te spartelen.

Waarschijnlijk had hij meer ervaring met slechte landingen, want na een tijdje sprong hij op en ging gewoon weer door alsof er niets gebeurd was! Als afsluiting kwamen alle artiesten nog even op het podium. Het was een fantastische avond die ook nog eens heeft bijgedragen aan een stukje vrijheid voor de mensen in Tibet!"

Frederique van der Wal