AMSTERDAM- Wie bereid is diep in de buidel te tasten kan dit jaar een bijzondere aankoop doen. Veilinghuis Sotheby’s veilt 7 april een zeldzame blauwe diamant. De Fancy Vivid Blue-steen moet tussen de 3 en 4 miljoen euro op gaan brengen.

De diamant is onderdeel van de, volgens Reuters legendarische, De Beers Millennium-collectie en was altijd in het bezit van een verzamelaar die zich nooit kenbaar heeft gemaakt.

De Beers, de grootste diamantmaker ter wereld, lanceerde de Millenniumcollectie om de bijzondere jaarwisseling in 2000 te vieren. De edelsteen die nu geveild wordt is een peervormige, blauwe diamant die 5.16 karaat telt.

De veiling zal plaatsvinden in China, wat voor kenners geen verrassing is: het land heeft één van ’s werelds grootste en snelst groeiende diamantenmarkten.

China

Blauwe diamanten zijn het meest zeldzaam van alle edelstenen en danken hun kleur aan het stofje borium, dat tijdens de vorming van de steen vrijkomt. De duurste blauwe diamant ooit bracht ruim 5 miljoen euro op.

The Beers Millennium-collectie bestaat uit 12 juwelen. Volgens de makers heeft het ‘decennia’ geduurd om alle stukken af te krijgen. Vooralsnog zullen geen andere Millennium-stukken geveild worden.

De Fancy Vivid Blue.