AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Borage.  

De artikelen op Cosmopinie zijn in februari toegespitst op de gevoelige huid. Een plant die nuttig kan zijn voor de gevoelige huid is de Borage.

Een minder vaak voorkomend ingrediënt met kalmerende en ontstekingsremmende werking zijn extracten en olie van de Borage of Bernagie. Deze plant wordt ook wel komkommerkruid genoemd, al heeft het buiten de geur niets met komkommer te maken.

De Latijnse naam is Borago Officinalis en extracten of oliën van deze plant kom je op het ingrediëntenlijst tegen als varianten die het woord 'Borago' bevatten.

Olie

Voordelen van zowel de olie als de zaden van deze plant zijn de ontstekingsremmende werking en functie als anti-irritant, waar een gevoelige huid baat bij heeft.

Ook zou de hydraterende Borage-olie de celvernieuwing en herstel van de huid bevorderen dankzij linoleenzuur, waardoor het ook wel wordt gebruikt in antirimpelproducten.

De Borage is eetbaar en zou in de Middeleeuwen zelfs gebruikt zijn om humeur oppeppende dranken mee te bereiden. Ook voor gebruik op de huid is deze plant veilig, dit geldt zowel voor de olie als voor extracten.