AMSTERDAM – Het hardnekkige gerucht dat modellen nauwelijks voedsel tot zich nemen, berust op een leugen. Dat is althans wat stylist Bastiaan van Schaik beweert. ‘Ik maak juist alleen maar mee dat ze continu eten.’

Modegoeroe Van Schaik denkt het te kunnen weten: de stylist verkeert beroepsmatig geregeld in het gezelschap van modellen. "En ik maak juist alleen maar mee dat ze continu eten op de set", vertelt Van Schaik aan De Telegraaf. "Sterker nog, modellen eten zich lens."

Deze discrepantie tussen aanname en werkelijkheid inspireerde de modeman tot een boek over eten en modellen. "Ik werd zo moe van mensen die steeds zeggen dat alle modellen anorexia hebben. Dat klopt niet", aldus Bastiaan. "Zo kwam ik op het idee om een kookboek te maken."

"Topmodellen kunnen ook geen anorexia hebben, omdat ze enorme prestaties moeten leveren tijdens de modeweken", vervolgt hij. "Heb je anorexia en verzorg jij jezelf niet goed, dan houd je dat nooit vol."

Kokkerellen

De modellen die meewerken aan Van Schaiks boek 'Kokkerellen met Modellen', dat dit voorjaar af moet zijn, hadden dan ook geen moeite smakelijke gerechten op te hoesten. "Ik heb de modellen gevraagd om hun favoriete gerecht voor me te maken. Nou, dat heb ik geweten. De afgelopen maanden heb ik me tonnetje rond gegeten. Van zelfgemaakte appeltaart met ijs tot en met Indische kip en courgette-soep."

De modegoeroe, die zelf niet echt in de buurt komt van size zero, zegt inmiddels zelf wel weer op dieet te zijn.

Onder meer Patricia van der Vliet en Ymre Stiekema leverden een bijdrage aan Kokkerellen met modellen. De foto’s komen op naam van Allard Honigh.