AMSTERDAM – Make-up is beperkt houdbaar maar niet alle vrouwen blijken dat in achting te nemen. Daarmee halen zij zich gezondheidsrisico’s op de hals: bedorven make-up kan schimmels, ontstekingen en huidirritaties veroorzaken.

Ruim tweederde van de vrouwen zegt beautyproducten slechts te vervangen wanneer deze op zijn. In de praktijk betekent dat dat de meeste vrouwen make-up gebruiken die sterk verouderd is, aldus de Daily Mail vrijdag naar aanleiding van een onderzoek van warenhuis Debenhams.

Hoewel fabrikanten al enkele jaren verplicht zijn de houdbaarheidsdatum te vermelden, geeft 89 procent van de vrouwen aan geen acht te slaan op deze informatie. Bijna driekwart (72 procent) zegt make-upsponsjes nooit te wassen.

Vrij kans

Door deze gebrekkige hygiëne krijgen bacteriën vrij kans. Bovendien geldt: hoe langer de make-up bewaard wordt, hoe groter de kans is dat er bacteriën in huizen. Deze kunnen allehande aandoeningen veroorzaken.

Zo kan een mascaraborsteltje oogslijmvliezen doen ontsteken, kan een verouderde lipstick de lippen uitdrogen, irriteren of voor blaasjes zorgen. Ook herpes, schimmelinfecties en huidinfecties behoren tot de risico’s.

Tijdloos

"Als we beschimmeld voedsel aantreffen dan gooien we dat zonder problemen weg", laat woordvoerster van Debenhams, Sara Stern, weten. "En met diezelfde standaard zouden we de producten die we op onze huid smeren moeten behandelen. Schoonheid is tijdloos, schoonheidsproducten zijn dat niet."

De zegsvrouwe gaf eveneens aan de onderzoeksresultaten inmiddels te hebben weggelegd bij de Britse staatssecretaris voor Volksgezondheid, Andy Burnham. Aangestuurd wordt op uitgebreidere wetgeving om de veiligheid van consumenten beter te kunnen beschermen.