Te magere modellen weggestuurd bij Madrid Fashion Week

AMSTERDAM – Twee Spaanse modellen en één Belgisch meisje, allen gecast door het Spaanse modellenbureau Esma Proyectos, zijn tijdens de Madrid Fashion Week van de catwalk geweerd wegens ondergewicht.

De organisatie van de modeweek hanteert een BMI-minumum van 19 punten en de desbetreffende modellen voldeden hier niet aan. 

"De drie geweigerde modellen bleken in werkelijkheid een stuk magerder dan op foto", laat Esther Garcia, woordvoerster van castingbureau Esma Proyectos, weten aan de Standaard. "Jammer. Maar gezondheid gaat voor alles."

Om wie het gaat heeft de organisatie niet bekend willen maken.

Overheid

"Zo'n keuring vooraf gebeurt voor zover ik weet alleen in Madrid", zegt Marc Dochez van het Brusselse modellenbureau Dominique Models. "De hele show wordt gefinancierd door de overheid en die wil duidelijk een statement maken door te magere modellen te weren. In Milaan, Parijs of New York zie ik dat nog niet gebeuren. Maar ik vind het zeker geen slechte zaak."

De organisatie van de Madrileense modeweek hoopt met de regels deelnemers die lijden aan anorexia te mijden. De regels werden ingevoerd in 2006 en hoewel reacties uit andere landen aanvankelijk zeer positief waren, is de controle nergens overgenomen.

In Italië hanteert men wel een doktersverklaring waaruit een goede gezondheid moet blijken voor modellen de catwalk mogen betreden.

Tip de redactie