'Media zetten aan tot eetstoornissen'

AMSTERDAM – De roep om een Photoshop-waarschuwing voor bewerkte tijdschriftfoto’s wordt weer luider: een Brits instituut voor geestelijke gezondheid heeft er tijdens de Londen Fashion Week opnieuw om gevraagd.

Het Royal College of Psychiatrists (RCP) heeft de discussie over een waarschuwinglogo voor gephotoshopte afbeeldingen weer aangewakkerd. Het college zegt dat zo’n logo zal helpen bewustwording te creëren over hoe fotomanipulatie in z’n werk gaat en mensen zal aanzetten om niet langer te streven naar een ‘onhaalbaar perfect fysiek’.

Eén van de betrokken psychiaters, Adrienne Key, vindt dat de media moeten stoppen excessief gewichtsverlies te idealiseren en daarmee jonge meiden onder druk te zetten. “Wat we moeten doen is mensen bewust maken van waar ze naar kijken. Veel mensen hebben geen idee in welke mate er gemanipuleerd wordt”, aldus Key.

Het RCP wil bovendien een ban voor te magere modellen.

Bewijs

Het instituut mikt voor de plannen op de volgende regering. Die zou een forum moeten opzetten waarin politici, experts en afgevaardigden van de media een stem krijgen en die samen tot een ethische code voor redacties komen. Te meer omdat volgens het RCP sprake is van ‘toenemend bewijs dat de rol die de media spelen aanzet tot eetstoornissen’.

Daarnaast wordt steun gezocht in rolmodellen van verschillende leeftijden, maten en vormen die een podium moeten krijgen in massamedia. Intussen kunnen tijdschriften vast ophouden artikelen te publiceren waarvan de inhoud kritiek op het fysiek betreft, zoals verhalen over sterren die te dun, te dik of anderszins imperfect zijn.

Positief

Of de plannen ook aansluiting vinden bij de volgende regering is afwachten, maar uit andere hoek zijn de reacties alvast positief.

“De media hebben veel invloed”, zegt Susan Ringwood, directrice van een stichting die vecht tegen eetstoornissen, tegen de Independent. “En we weten hoe vatbaar sommigen zijn voor deze beelden. We weten ook hoeveel meer er gedaan kan worden om die invloed positiever te maken en de plannen van het RCP uitvoeren zou een hele belangrijke stap in de goede richting zijn.”

Tip de redactie