Jaarlijks tonnen ‘gejat’ Hindu-haar verkocht

AMSTERDAM - Hindu-gelovigen geven in Zuid-Indiaase tempels op grote schaal hun afgeschoren haar af omdat dit het karma zou reinigen. De Australische nieuwszender ABC ontdekte echter dat jaarlijks tonnen van dit haar aan het westen verkocht worden voor hair-extensions.

Het huidige Westerse schoonheidsideaal schrijft voor dat men, met name vrouwen, een weelderige bos haar dient te hebben. Heeft de natuur dat niet geregeld of is het haar uitgedund, dan is het laten verweven van mensenhaar een populaire optie.

Deze markt in hair-extensions vertegenwoordigt anno nu een miljoenenbusiness in het westen.

Afscheren

Het meeste haar hiervoor komt uit het Verre Oosten, en vooral uit India, waar Hindus hun haardos jaarlijks afscheren om met hun karma in het reine te komen. Ze geloven dat het haar nog afkomstig is van een vorige geboorte en dat ze zo hun karma kunnen helpen verschonen.

Wat deze mensen niet weten is dat hun haar verzameld wordt en te koop wordt aangeboden aan haarsalons in de Westerse wereld, zo rapporteert verslaggever Tracy Bowden van de Australische nieuwszender ABC News.

Dollars

Groothandels in India betalen de tempels tussen de 250 en 300 Amerikaanse dollars per kilo haar. Een kilo haar brengt in het Westen al snel 2500 Amerikaanse dollar op.

In een gemiddelde Nederlandse haar-extensionssalon betaal je prijzen tussen de 700 en 1400 euro voor een coupe met haar-extensions. In landen als Engeland is dit zelfs het dubbele.

Hindu-gelovigen in de tempels in Zuid India hebben er geen weet van dat hun haar zoveel geld opbrengt. Vanzelfsprekend krijgen zij er niets van.

Straathandel

David Gold, eigenaar van een van de bekendste merken in mensenhaar, Greath Lengths, beweert in de documentaire echter dat deze mensen er ook geen geld voor zouden wíllen hebben.

Toch is er ook lokale handel in haar waar de oorspronkelijke eigenaar wel geld voor krijgt. Vrouwen kunnen ook bij straathandelaren maandelijks bosjes haar in leveren waar ze dan tot maximaal 12 dollar voor vangen. Dit haar gaat, zo stelt de reporter in de documentaire, dan vooral naar China voor bewerking tot extensions op de lokale markt daar.

Tip de redactie