Blanke modellen weer populairder

AMSTERDAM – Naomi Campbell, dé voorvechtster van meer kleur op de catwalk, lijkt weer opnieuw te kunnen beginnen. Nadat niet-blanke modellen juist in populariteit toenamen, worden ze nu namelijk weer minder geboekt.

Die conclusie trok modewebsite Jezebel na alle modellen die tijdens de New York Fashion Week over de catwalk schreden te hebben opgeteld. In totaal gaat het om 4095 meisjes.

Zo’n 16 procent van alle modellen die tijdens de Amerikaanse modeweek gezien werden, was niet-blank. Een daling van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Negroïde

Van de kleine groep niet-blanke modellen waren negroïde meisjes met 323 boekingen het populairst, gevolgd door Aziatische dames met 264 opdrachten.

Op de derde plaats, en met afstand, de Latina’s. 61 van hen mochten meelopen.

Ruim de helft van de shows (60 procent) had voor 85 procent aan blanke meisje rondlopen. Drie designers, Détacher, Alice + Olivia en Preen, hadden een uitsluitend witte cast. 19 shows deden het met één niet-blanke, waaronder Calvin Klein, Diesel en de Olsen-tweeling (voor hun lijn The Row).

Individueel succes

De dalende populariteit van ‘anders gekleurden’ in de modewereld hoeft individueel succes echter niet in de weg te staan. De Chinese Liu Wen liep bijvoorbeeld ruim 20 shows, collega's Shu Pei en Tao Okamoto liepen er beiden 21.

Het populairste zwarte meisje was de 17-jarige Rose Cordero. Zij liep tijdens de NY Fashion Week over 16 catwalks.

Tip de redactie