Glijmiddel verhoogt seksplezier vrouwen

AMSTERDAM – Glijmiddel wordt vrouwen al langer aangeraden om het comfort tijdens het vrijen te verhogen en scheuren van de gevoelige vaginahuid te voorkomen. Het product blijkt echter nog een voordeel te hebben: het zou de seks ook beter maken.

Dat kwam naar voren uit onderzoek dat door het Amerikaanse Centre for Sexual Health Promotion (CSHP), onderdeel van de Indiana University, werd uitgevoerd. Hiervoor werden bijna 2500 vrouwen tussen de 18 en 68 jaar ondervraagd over hun ervaringen met glijmiddel.

Hieruit kwam naar voren dat bijna driekwart (70 procent) van de deelneemsters van mening is dat haar seksuele ervaringen dankzij glijmiddel beter zijn.

Met name het comfort en het plezierige gevoel dat het middel gaf, vielen in de smaak. De vrouwen maakten hierbij gebruik van zes verschillende soorten glijmiddel, op basis van water of siliconen, aldus de Times of India dinsdag.

Scheuringsgevaar

Het onderzoek werd uitgevoerd door CSHP’s Debby Herbenick en de aanleiding was het gebrek aan cijfermateriaal over de gebruikservaringen. Anders dan wat betreft de functionaliteit van glijmiddel, zoals het tegengaan van scheuringsgevaar, was daar nog nauwelijks onderzoek naar gedaan.

De deelnemende vrouwen waren voor het grootste deel heteroseksueel (86 procent), getrouwd ( 56 procent) en gemiddeld bijna 33 jaar.

Een eerdere studie van het CSHP onder mannen wees uit dat glijmiddel in ongeveer 25 procent van de vrijpartijen gerbuikt wordt. De resultaten van het nieuwe onderzoek zijn opgenomen in het vakblad Innovative Research on Sexual Health session.

Tip de redactie