AMSTERDAM – Dat de chefkok van El Bulli, één van de beste restaurants ter wereld, een lange pauze zou inlassen was al bekend. Maar naar nu blijkt betekent dit toch de definitieve sluiting van het culinaire epicentrum.

Eerder liet de Spaanse topkok Ferran Adrià weten een rustpauze in te lassen, die vanaf 2012 in zou gaan en maximaal tot 2014 zou duren. De Britse krant The Telegraph meldt zondag echter dat het verlof van Adrià toch de definitieve sluiting van El Bulli betekent.

De tegenvallende omzetresultaten zijn reden voor het besluit, net als de concurrentie van andere eetgelegenheden. Adrià noemt de druk die daarvan uitgaat groot en vindt dat ‘werken op dat beestachtige tempo het onmogelijk maakt om door te gaan’.

Het laatste gerecht zal in december volgend jaar uitgeserveerd worden. Adrià beraadt zich nog over de toekomst, maar heeft plannen een opleidingsinstituut voor topchefs te starten.

Moleculair

Ferran Adrià behaalde zijn succes onder meer door revolutionaire kooktechnieken, zoals de moleculaire keuken waarbij chemie en wetenschap de boventoon voeren.

Onder zijn hoede werd El Bulli verschillende keren, door verschillende gezaghebbende vakbladen zoals het Britse Restaurant, uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld.