'Man meer tijd kwijt aan uiterlijk dan vrouw'

AMSTERDAM – Vrouwen kunnen soms eindeloos voor de spiegel dralen, maar mannen blijken wat dat betreft geen haar beter. Sterker nog: door de bank genomen zouden mannen méér tijd kwijt zijn met hun uiterlijke verzorging dan vrouwen.

Scheren, bijknippen, reinigen, stijlen, huid verzorgen en kleding uitkiezen: het kost de man gemiddeld genomen 83 minuten per dag. Terwijl vrouwen hun vergelijkbare taken binnen 79 minuten geregeld hebben, aldus een Britse rondvraag waaraan 3000 mensen hebben deelgenomen.

Uit de peiling bleek daarnaast dat mannen, met een gemiddelde van 23 minuten, bovendien een minuut langer onder de douche staan dan vrouwen.

Producten

En ook qua kosten blijven de heren nauwelijks meer achter: slechts 0,20 cent per maand besteden zij minder aan cosmeticaproducten dan vrouwen. In totaal komt het neer op iets meer dan 26 euro per maand, of ruim 300 euro per jaar.

Eenderde van de ondervraagde mannen liet weten ook niet in te zien waarom zij niet net zo lang voor de spiegel mogen staan als vrouwen. 

Ruw

"Ooit was het misschien stoer als mannen ruw voor de dag kwamen en eruit zagen alsof ze ‘s ochtends niet meer dan enkele minuten bezig zijn geweest", zegt Simon Comins van Superdrug, die het onderzoek liet uitvoeren, tegen de Daily Mail. "Maar nu waarderen mensen mannen die eruit zien alsof ze er wat moeite voor gedaan hebben. Een man die er leuk uitziet en lekker ruikt."

Comins meent bovendien dat mannen als David Beckham, Zack Efron en Christiano Ronaldo hun populariteit danken aan deze nieuwe tendens. Het type Brad Pitt of Russell Crowe zou om diezelfde reden juist meer uit de gratie zijn.  

Tijdschriften

De rondvraag legde eveneens bloot dat eenderde van de heren regelmatig tijdschriften (en dan met name de productrecensies) raadpleegt, om te achterhalen welke cosmetica hij het best kan gebruiken. 29 procent zegt enkel merkproducten te gebruiken.

Mannen die moeite hebben met de enquête-uitslagen worden wel ietwat bijgestaan door Comins. “Misschien zijn mannen niet langer voor de spiegel bezig omdat ze ijdeler zijn dan vrouwen”, suggereert hij. “Maar omdat ze beginners zijn en de kunst van het verzorgen nog niet helemaal in de vingers hebben.”

Tip de redactie