LONDEN - De Britse modeontwerper Alexander McQueen heeft zelfmoord gepleegd. Hij werd donderdagochtend dood aangetroffen in zijn woning.

Dat meldden verschillende Britse media donderdag.

De reddingsdiensten kwamen na een oproep bij zijn huis in centraal-Londen aan, maar de ontwerper was toen al overleden. Volgens een woordvoerder van Scotland Yard is hij niet onder verdachte omstandigheden omgekomen. Gefluisterd wordt dat Lee McQueen (zoals hij werkelijk heet) zichzelf heeft opgehangen. 

Familieleden hebben aangegeven vooralsnog geen uitspraken te willen doen. "Lee's familie heeft om privacy gevraagd om aan het vreselijke nieuws te kunnen wennen. We hopen dat de media dit respecteert", tekende The Telegraph op uit de mond van een kantoormedewerker.

Isabella Blow

De dood van de ontwerper komt drie jaar nadat zijn goede vriendin Isabella Blow zichzelf van het leven beroofde na een overdosis. Zij had toen net kanker geconstateerd gekregen. Blow fungeerde als mentor voor de toen nog 'verschrikking' van de modewereld en hielp hem het imago op te bouwen waar hij nu om bekend staat. 

De moeder van McQueen overleed vorige week dinsdag. Gedacht wordt dat het verlies Alexander te veel is geworden.

Prijzen

Alexander McQueen wordt gezien als een van de belangrijkste ontwerpers van deze tijd. Met name vanwege zijn vakmanschap, zijn uitgesproken (soms ronduit seksistische) smaak en zijn vermogen het publiek met open mond achter te laten.

Hij won vele prijzen, waaronder de titel British Designer of the Year, die hij als jongste ontwerper ooit in ontvangst mocht nemen.

Vogues Alexandra Schulman heeft in een reactie laten weten McQueen de meest briljante designer van zijn generatie te vinden. "Zijn invloed kan teruggevonden worden in hoe vrouwen zich de afgelopen 15 jaar hebben gekleed. Het is een groots verlies voor de gehele modewereld", aldus de vakvrouw tegen de Daily Mail.

Givenchy

Alexander McQueen werd 40 jaar geleden geboren als zoon van een taxichauffeur in de Londense wijk East End. Hij stopte op zijn zestiende met school en begon te werken bij een kleermaker in de straat Savile Row. Later studeerde hij aan het Central Saint Martins College of Art and Design. 

In 1994 startte hij zijn eigen label, maar tot 2001 stond de talentvolle designer ook aan het hoofd van Givenchy. McQueen had onder meer de Britse prins Charles, de voormalige Russische president Michael Gorbatsjov en Lady Gaga als klant.

Rebel

Niet alleen op de catwalk maar ook ernaast toonde de Brit zich zo nu en dan rebels. Zo maakte hij nooit een geheim van zijn homoseksualiteit en noemde zichzelf ooit 'het roze schaap van de familie'. Een deel van zijn roem dankt hij aan het zich veelvuldig profileren in de tabloids.

McQueen zou 9 maart aanstaande deelnemen aan de Fashion Week in Parijs.

Alexander McQueen