Niet langer verdrietig door Botox

AMSTERDAM - Botox neemt niet alleen fronsrimpels weg maar ook boze en verdrietige gevoelens zouden door het anti-rimpelmiddel worden voorkomen. Dat is gebleken uit onderzoek.

Botox zorgt ervoor dat fronsrimpels niet langer zichtbaar zijn en dat je minder moe en met een open uitstraling voor de dag komt. De keerzijde is dat door de Botox bepaalde spieren verlamd raken waardoor je niet meer in staat bent om bepaalde emoties op je gezicht te laten zien.

Eerder bleek al uit onderzoek dat door het gebrek aan emotionele gezichtsuitdrukkingen de emotie zelf ook achterwege kan blijven, aldus Newsweek donderdag.

Verdriet

David Havas, die momenteel afstudeert aan de Wisconsin-Madison University, deed uitgebreider onderzoek naar dit fenomeen. Havas onderzocht mensen die een Botox-behandeling hebben ondergaan in het voorhoofd. Hij wilde met name testen of er een verband is tussen een Botox-behandeling en de mogelijkheid tot het voelen van bepaalde emoties.

Uit het onderzoek van Havas bleek dat de deelnemers van het onderzoek die een behandeling hebben ondergaan, langer nodig hebben om een emotie te herkennen. Van botox-patiënten kan daarom gezegd worden dat zij zich minder goed kunnen verplaatsen in emoties als verdriet en woede.

Havas stelde dit vast op basis van tests met afbeeldingen waarop emoties te zien waren, en de reactietijd die nodig was voor de deelnemers om de emoties te begrijpen en, indien dat het geval was, op een knop te drukken. Opvallend was dat positieve emoties, zoals blijdschap, minder problemen opleverde bij de botox-groep.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens de Society for Personal and Social Psychology-conferentie die begin februari plaatsvond.

Tip de redactie