'Modellen staan nu meer onder druk'

AMSTERDAM – Na de Braziliaanse, de Russische en de Amerikaanse modellen is duidelijk de periode van Nederlandse meisjes aangebroken. Voldoende reden voor Marie Claire om de mooiste Nederlandse topmodellen op te nemen in hun speciale 'Iconen' jubileumeditie.

Uit de interviews met de succesvolle beauty’s uit verschillende generaties blijkt vooral hoezeer de modellenwereld in de loop der tijd veranderd is. “In de jaren tachtig bestonden ‘supermodellen’ nog niet. Je was gewoon model. Je naam was niet bekend en je gedroeg je op een shoot zeker niet alsof je de ster was”, aldus model Linda Spierings (51). “Die nuchterheid vond ik wel prettig.

Die ‘supermodellen’ braken enige tijd later, in de jaren '90, door als fenomeen. “Ze werden in die tijd ingezet voor de grote campagnes”, blikt Frederique van der Wal (42) terug. “Voor mij was dat perfect getimed.”

Paparazzi

Frederique, die tegenwoordig haar eigen bloemenlijn aan de man probeert te krijgen, sleepte destijds klussen binnen voor Victoria’s Secret, Guess en L’Oréal. Desgevraagd constateert zij dat modellen nu met andere zaken rekening moeten houden dan in haar eigen tijd. “Een verschil met vroeger is dat modellen tegenwoordig veel meer in de public eye zitten. Dronken over straat gaan is een risico: de paparazzi zijn heel groot geworden.”

Een trend waar Doutzen Kroes dan weer van lijkt te profiteren want, zegt Doutzen, zij heeft 'een stem gekregen'. “Het was nooit de rol van modellen om ook iets van hun innerlijk te laten zien, maar ik kan uitleggen hoe ik me voel, hoe ik ben”, vertelt de 25-jarige. “Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat mensen me waarderen om wie ik ben en niet om hoe ik eruitzie. Ik merk dat er positief op wordt gereageerd. Mensen kunnen zich met mij identificeren.”

Paspoppen

Hoewel modellen tegenwoordig meer personen zijn dan paspoppen, worden imperfecties nog niet altijd getolereerd. Cato van Ee (20): “Ik heb het idee dat er nu meer druk ligt op modellen dan vroeger. Er wordt steeds meer met photoshop veranderd, met als gevolg dat men verwacht dat je er in het echt ook zo uitziet. Supermodellen hadden juist billen en borsten.”

Dat er nu veel geretoucheerd wordt, is meer modellen opgevallen. Sylvia van der Klooster (32), die de catwalk vaarwel gezegd heeft en nu alleen nog soms een fotoshoot doet, heeft wat dat betreft ook wel wat in haar rugzakje. “Soms blijk ik zo gephotoshopt dat ik er zelf van schrik", vertelt ze. "Jammer, want minder echt is niet per definitie aantrekkelijker. Het is juist vervreemdend."

Yfke

Ook Yfke SturmNimuë Smit, Dewi Driegen, Kim Noorda en Marpessa Hennink behoren volgens Marie Claire tot de mooiste modellen aller tijden. Alle tien prijken deze maand op de cover. In dezelfde editie wordt Doutzen Kroes door de lezers van het blad uitgeroepen tot stijlicoon.

Achter de schermen tijdens de shoot voor Marie Claire: 

Marie Claires mooisten

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie