Nathalie Rykiel ontkracht plagiaat-verwijt H&M

AMSTERDAM – In een interview met Nylon Magazine zou Nathalie Rykiel, dochter van de Franse ontwerpster Sonia Rykiel, gezegd hebben dat de samenwerking met H&M mede is ontstaan door het kopieergedrag van de keten. Zij zegt nu dat ze verkeerd geciteerd is.

Nathalie Rykiel zou erg vaak gelijkenissen gezien hebben tussen de ontwerpen van H&M en die van haar en haar moeder. Het tijdschrift berichtte althans dat de Zweede modeketen volgens Nathalie zó vaak kopieerde, dat ze uiteindelijk maar een samenwerking met de Zweedse keten heeft voorgesteld.

Op die manier kan H&M haar klanten tenminste een echte Rykiel geven, zo werd uit de mond van Nathalie opgetekend.

In een reactie laat de ontwerpersdochter nu weten dat ze verkeerd geciteerd is. “Er is sprake van een ongelukkig misverstand tijdens een recent interview in New York, waar ik ben geciteerd alsof ik gezegd heb dat H&M Sonia Rykiel heeft gekopieerd. Dit is uiteraard niet waar”, aldus de Française.

Ontspannen

“Er was sprake van een ontspannen en humoristische sfeer tussen mij en de journalist en dit kwam over als een grap toen we de invloed van de zeer kenmerkende stijl van Sonia Rykiel bespraken. Het merk heeft de afgelopen vier decennia veel ontwerpers uit de modewereld geïnspireerd en het verschil tussen inspiratie en kopie is enorm.”

Mocht daar nog twijfel over bestaan, Nathalie is dolgelukkig met de samenwerking. “Ik heb de hoogste waardering voor H&M’s ontwerpen”, aldus Nathalie. “En ik ben erg gelukkig dat Sonia Rykiel, met een collectie bestaande uit onze kenmerkende stijlen en strepen, onderdeel zal zijn van die geweldige collecties.”

Tip de redactie