AMSTERDAM - Driekwart van de singles vindt Valentijnsdag maar een commercieel verzinsel. Dit blijkt uit het jaarlijkse Valentijnsonderzoek van Lexa. Desondanks willen singles niet alleen blijven op deze meest romantische dag van het jaar.

Eenderde van de vrouwelijke singles geeft aan vooral online op zoek te gaan naar een geschikte Valentijnsdate. Mannelijke singles zoeken hun date bij voorkeur in het uitgaansleven.

Singles vinden dat hun perfecte Valentijnsdate vooral betrouwbaarheid moet uitstralen, interesse moet tonen en humor moet hebben.

Valentijnskaart

In vergelijking met het onderzoek van vorig jaar is de anonieme Valentijnskaart weer helemaal terug. De cadeautoppers van vorig jaar, bonbons en bloemen, scoren nog wel maar staan dit jaar lager op het cadeaulijstje.

Een cadeau voor twee lijkt terrein te gaan winnen. De ballonvaart en een slipcursus worden genoemd als leukste gezamenlijke activiteit. Op Valentijnsdag zelf kiest echter ruim de helft van de singles nog steeds voor het romantische diner als gezamenlijke Valentijnsactiviteit, gevolgd door de citytrip.

Het bioscoop- en concertbezoek lijkt op zijn retour. Vorig jaar nog waren zij nog een serieus alternatief voor het romantische diner.

Arie Boomsma

De perfecte Valentijnsdate voor vrouwen is betrouwbaar, toont interesse en heeft humor. Op de vraag welk ‘type’ bekende Nederlandse mannen hieraan voldoen, kiest ruim de helft van de vrouwen voor Arie Boomsma. Hij komt over als iemand die veel interesse heeft en dat ook toont.

GTST-ster Jan Kooijman wordt als betrouwbaar beschouwd en staat op een tweede plek. Als het gaat om de man met humor dan kiezen de single vrouwen voor cabaretier Jochem Meijer. Het knappe en avontuurlijke type is duidelijk op zijn retour. Winnaar van vorig jaar Chris Zeegers, is nu pas op plaats 4 terug te vinden.

Ook het type ‘player’ heeft het zwaar in 2010. Stonden Xander de Buisonjé en Johnny de Mol nog op een gedeelde tweede plek, nu staan ze bijna onderaan de lijst.
 

Mannen

De single mannen hebben zo hun eigen voorkeur. Zij vinden vooral een vrouw aantrekkelijk die zelfstandig of sportief is. Ook het type ‘girl next door’ is favoriet. Bijna 30 procent van de mannen zet als bekende Nederlandse vrouw Carice van Houten op nummer één.

Zij wordt gezien als het voorbeeld van een zelfstandige vrouw met pit. Fatima Moreiro de Melo volgt op plaatst twee, zij voldoet aan het sportieve type. Actrice Hanna Verboom maakt deze top 3 compleet. Single mannen zien haar als de ultieme ‘girl next door’. Het uiterlijk blijft echter ook belangrijk, maar verliest wel terrein. Stond Yolanthe Cabau van Kasbergen vorig jaar nog op plek twee, dit jaar is ze op plek vier terug te vinden.

Het onderzoek van Lexa is afgenomen door Maurice de Hond en heeft plaatsgevonden onder 500 singles.