Samenlevingscontract wint aan populariteit

AMSTERDAM - Steeds meer mensen die samenwonen hebben een samenlevingscontract. Ook het aantal niet-gehuwde paren is gestegen, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op 1 januari 2009 woonden 820 duizend paren samen zonder dat ze elkaar hun formele jawoord hadden gegeven. Het aantal niet-gehuwde paren dat samenwoont is sinds 1995 met driehonderdduizend toegenomen tot 820 duizend.

Ruim de helft van de niet-gehuwde samenwoners had in 2008 een samenlevingscontract, vijf procentpunt meer dan in 2003.

Hokkers

Het aandeel paren met een samenlevingscontract of het voornemen er een af te sluiten is zowel onder jongere als oudere samenwoners gestegen. Oudere niet-gehuwde 'hokkers' hebben of willen wel vaker een samenlevingscontract dan jongeren.

Van de oudere paren hebben of willen acht op de tien een contract, tegen zes op de tien jonge stellen.

Kinderen

De komst van kinderen is voor stellen steeds minder vaak een reden om te trouwen. Vorig jaar hadden vier op de tien niet-gehuwde paren thuiswonende kinderen, tegen twee op de tien in 1995.

Van de oudere stellen die niet-gehuwd samenwonen, denkt een kwart nog te gaan trouwen. Van de jongste samenwoners willen drie op de vier in het huwelijksbootje stappen. Het aandeel niet-gehuwde samenwoners met trouwplannen is tussen 2003 en 2008 niet gedaald.

Tip de redactie