AMSTERDAM - Glamour is in Nederland soms moeilijk. Tot die conclusie komen ontwerpers Viktor & Rolf in een interview met modeblad Glamour. "Nederland is moeilijk glamorous te krijgen. Dat heeft dan vaak ook wel weer iets", oordeelt Rolf.

Het Nederlandse ontwerpersduo, dat sinds 1993 een eigen label heeft, vindt glamour wel heel belangrijk. "Dat en wat je erbij voelt als je het woord hoort is waarom wij modeontwerpers zijn geworden", legt Viktor uit. Voor de twee heren is het een combinatie van mysterie, luxe, schoonheid en onbereikbaarheid.

Dat Nederland niet een en al pracht en praal is, is voor de heren een zegen. Juist omdat mode volgens hen in ons land niet bestaat, hebben ze een kantoor in Amsterdam. "Het is fijn als glamour een keuze kan zijn. Het hoeft niet altijd", zegt Viktor. "Je neemt het vliegtuig en stapt er in. En je stapt er ook zo weer uit", vult Rolf aan.

Fans

Ondanks bekende fans als actrice Tila Swinton en prinses Mabel, modeshows in grote modesteden en winkels in onder meer Londen, Parijs en Milaan willen de ontwerpers meer. Viktor: "Er is altijd meer. Het kan altijd meer en groter. Het is nooit af." Het duo, dat al 22 jaar samenwerkt, blijft zich vernieuwen door zeer kritisch te zijn. "Het is nooit goed", oordeelt Rolf. "Nee, dat is de basishouding. Zo blijven we dingen proberen", vult Viktor aan.

Hoe de collecties er over tien jaar uit zien, is nog onbekend. Eén ding weten de twee 40-jarigen wel zeker: ze werken nog steeds samen. "Zonder elkaar zouden we dit niet tot stand hebben kunnen brengen", zegt Viktor. "Als wij bij elkaar zijn, gebeurt er iets."